Cursus Caring I – Zelfzorg ontwikkelen | Online | Start 10 jan

Sluit onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf in de Cursus Caring bij Nyingma Centrum Nederland

Onvoorwaardelijke vriendschap voor jezelf

1e les = gratis proefles!

Is het echt nodig om je eenzaam, onvoldaan, rusteloos, bang of minderwaardig te voelen? In de cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen leer je wat het betekent om goed voor jezelf te zorgen. Je onderzoekt wat echte zelfzorg in de weg staat. En je oefent met nieuwe manieren van kijken en handelen die gebaseerd zijn op een onvoorwaardelijke vriendschap voor jezelf.

Je ontdekt hoe je in jezelf de kostbare verborgen bron van liefde en aandacht kunt aanboren die glans en rijkdom geeft aan je dagelijks handelen. En je zult ontdekken dat beter voor jezelf zorgen hand in hand gaat met vriendelijker en hartelijker omgaan met anderen.

De wijsheid van het open hart is niet egoïstisch maar van nature vrijgevig, betrokken en geïnteresseerd.

Dat ligt allemaal binnen ons bereik, maar het vereist dat we bereid zijn om te veranderen. Vanzelf gaat dat niet, want vaak is ons gevoel van identiteit nauw verweven met ingesleten patronen van zelfbedrog. Het kost tijd om die patronen te leren onderkennen. En discipline en inzicht zijn nodig om vertrouwde manieren van doen – ook al zijn deze negatief – los te durven laten.

“Zorgzaam zijn betekent dat we onszelf en anderen koesteren. Het betekent dat we al het leven als een kostbaar geschenk beschouwen.”
– Tarthang Tulku in Caring

Lesprogramma online cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen

Het lesprogramma bestaat uit twaalf lessen met de volgende thema’s:

 1. Waarom Caring?
 2. Aandacht voor onze oorsprong
 3. Obstakels voor zelfzorg
 4. Zelfcompassie
 5. Vrienden worden met jezelf
 6. Je belichaming waarderen
 7. Gewaarzijn ontwikkelen
 8. Onze gedeelde menselijke situatie
 9. Caring en het hart
 10. Voldoening ontwikkelen
 11. Een nieuwe manier van zijn
 12. Early Warning System

Schrijf je in voor de online cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen

 • 10 januari t/m 18 april 2023 (geen les op 7 en 28 februari)
 • dinsdagochtend van 10:00 – 11:30 uur
 • 12 lessen
 • Online via Zoom
 • maximaal 9 deelnemers

Kosten: 145,-.


“Zorgzaamheid kent vele vormen, en wordt door ieder van ons op een eigen manier beleefd. We weten misschien niet altijd wat we nodig hebben om te voelen dat er om ons gegeven wordt, maar we weten het wel als het er niet is.”
– Tarthang Tulku in Caring

Praktische informatie cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen

Voor wie is deze cursus geschikt?

De cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen is geschikt voor voor iedereen die beter voor zichzelf en anderen wil leren zorgen. Speciale voorkennis is niet vereist.

Begeleiding

Guda van der Lee | docent Tibetaanse taal en Caring bij Nyingma Centrum Nederland

Guda van der Lee is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker in de Fysische geografie en Bodemkunde en was werkzaam op de Universiteit van Amsterdam en bij Delft Hydraulics. In 2004 maakte ze de overstap naar het Montessorionderwijs en heeft vervolgens als kleuterleerkracht gewerkt tot ze in 2012 de gelegenheid kreeg om op het Nyingma Centrum te gaan werken bij Uitgeverij Dharma. Sinds 2017 woont Guda in Noorwegen waar ze online lessen geeft in Caring en Tibetaans en ook nog steeds actief is voor de uitgeverij.

Literatuur

Caring by Tarthang Tulku - book cover

De cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen is gebaseerd op het boek Caring van Tarthang Tulku. Caring is te koop in onze Lotus Design Winkel.

Aanschaf van het boek is noodzakelijk. Een Nederlandse vertaling is helaas nog niet verkrijgbaar. Aan cursisten wordt wel een deel van de leesstof in voorlopige Nederlandse vertaling ter beschikking gesteld.

Vervolgcursus

Zelfzorg ontwikkelen is de eerste van twee cursussen Caring. Na deze cursus ben je van harte welkom om door te stromen in de cursus Caring II: Omgaan met emotie.

“Caring can do more than soothe or improve: it can remove suffering.
It has the power to do this because it is the antidote,
Not to suffering, but to ignorance, the root of suffering.”
– Tarthang Tulku in Caring