De Dharma als gids – start weer in sept 2021

Dharma als gids - Boeddhisme Jaartraining II - Nyingma Centrum Nederland - Voor wie een basis heeft in meditatie en zelfreflectie en meer wil begrijpen

Boeddhistische studie en beoefening – Jaartraining II

Weten en ervaren hoe je geest werkt opent de weg naar vrijheid en vervulling. Het boeddhistische pad begint daarom met mindfulness en inzicht in je dagelijkse problemen en frustraties.

De Boeddha had een diepe wens om het lijden op de wereld te begrijpen. Hij ontdekte na een lange zoektocht dat het menselijk lijden terug te voeren is op de werking van de geest.

De geest schept frustraties en problemen, maar leidt ook de weg naar bevrijding hiervan. Dit intellectueel te ‘weten’ is niet voldoende. Het boeddhistische pad moet je zelf bewandelen, met je eigen geest als metgezel. De jaartraining ‘De Dharma als gids’ bestaat daarom voor een groot deel uit gericht oefenen met je eigen geest – samen in de klas en door de week tijdens je dagelijkse bezigheden.

Dit doen we aan de hand van de Vier Fundamenten voor Mindfulness en de Vier Edele Waarheden – twee van de eerste thema’s waarin de Boeddha onderricht gaf. Je leert de principes en past ze toe in de praktijk van je dagelijks leven.

De ‘Vier Fundamenten van Mindfulness’

De jaartraining begint met de ‘Vier Fundamenten van Mindfulness’, zoals Boeddha die presenteerde. Met mindfulness als basis richt je je blik op jezelf en op de wereld om je heen. Je gaat de mechanismen en percepties doorzien, die je frustraties en problemen veroorzaken en in stand houden. Dit inzicht helpt je om de kracht van je geest te activeren en te leren herkennen.

De ‘Vier Edele Waarheden’

Op basis van dit inzicht ga je aan de slag aan de hand van de ‘Vier Edele Waarheden’ van de Boeddha. Je richt je vizier op de druk van frustraties en lijden in je eigen bestaan. Door zicht te krijgen op hoe je geest werkt in de praktijk, krijg je instrumenten in handen om je frustraties om te zetten in diepe vervulling.

Voor wie is deze jaartraining geschikt?

Deze jaartraining is toegankelijk voor studenten die eerder een jaartraining volgden bij het Nyingma Centrum, of na overleg met de docent.

Werkvormen

De lessen bestaan uit oefeningen zoals zelfobservatie, contemplatie, meditatie en Kum Nye Yoga. Elke les kent ook een korte inleiding met uitwisseling over kernpunten. Ten slotte krijg je wekelijks een oefening mee voor toepassing in je dagelijks leven.

Wat neem ik mee?

Neem een schrift en pen mee, zodat je je ervaringen en reflecties kunt opschrijven en nalezen. Als je in het schrift ook je huiswerk bijhoudt, maak je een document waarin je je eigen ontwikkeling kunt teruglezen.

Meditatie en reflectie maken deel uit van iedere les. Draag dus bij voorkeur comfortabel zittende kleding.

Begeleiding: Ans Vos

Literatuur

In de lessen maken we gebruik van hoofdstukken uit de volgende boeken van Tarthang Tulku, desgewenst te koop in de Lotus Design Winkel:

Hoofdstukken uit Ways of Enlightenment worden uitgereikt in werkvertaling.


Programma

  • 3 september 2019 t/m 26 mei 2020
  • dinsdagavond van 20.15 – 21.45 uur
  • 31 lessen en 1 workshop
  • maximaal 15 deelnemers

Workshop: zaterdag 14 december van 14.00 – 16.30 uur

Kosten: € 360,- of 9 x € 40,- per maand


De Vier Fundamenten van Mindfulness

Les 1 t/m les 15 – 3 september t/m 17 december 2019
workshop: zaterdag 14 december van 14.00 – 16.30 uur

Om de geest te activeren en meer te leren richten, begint Dharma beoefening met de intensieve ‘Vier Fundamenten van Mindfulness’: mindfulness van lichaam, gevoel, geest en Dharma. Mindfulness, de zoals Boeddha die oorspronkelijk presenteerde en bedoelde.

De training begint met de eerste drie ‘niveaus’, in deze volgorde: aandacht voor lichaam, gevoel en de bewegingen in de geest. Na verloop van tijd maakt de zachte, ontspannen aandacht voor wat er gebeurt in lichaam en geest plaats voor kalmte, stabiliteit en de vaardigheid om aanwezig te zijn bij je ervaring.

Print Friendly, PDF & Email