Serie van 9 Themaworkshops meditatie

Verdiep je meditatie in een serie van 9 Themaworkshops Meditatie maandelijks op zaterdag 10:00 tot 13:00 uur bij Nyingma Centrum Nederland

Wil je wat intensiever meditatie beoefenen, met de mogelijkheid om een thema uit te diepen? Of wil je ervaren hoe meditatie onderwezen wordt bij Nyingma Centrum Nederland? Kom dan naar een van de Themaworkshops meditatie.

Serie van 9 maandelijkse workshops

Van september tot en met juni in het volgende jaar kun je iedere maand een thematische workshop meditatie volgen. Er zit een inhoudelijk opbouw in de workshops, waardoor het loont de hele serie te volgen. Je kunt de workshops ook prima los van elkaar volgen.

Programma

Serie van 9 themaworkshops september 2020 – mei 2021

  • zaterdagochtend van 10.00 – 13.00 uur
  • serie van 9 workshops
  • 1 x per maand
  • online – indien mogelijk ook beperkt live op het Nyingmacentrum
  • maximaal 15 deelnemers

Kosten voor de serie van 9 workshops: € 245,-

Inschrijven voor 1 workshop

Wil je een workshop los volgen? Schijf je dan in via de inschrijfknop bij de beschrijving van die workshop, hieronder.

Wanneer een workshop los volgt, betaal je € 35,- per workshop. Nyingma cursisten betalen € 25,- voor een losse workshop.

Aankomende workshops Meditatie


De 9 themaworkshops op een rij

Workshop 1: Ontspannen en loslaten

Leren het lichaam en de geest te ontspannen is de belangrijkste basis voor meditatie. Ontspanning geeft innerlijke ruimte en geeft daarmee zicht op wat er in onze binnenwereld gebeurt.

In deze workshop besteden we vooral aandacht aan de fysieke ontspanning: het ‘zitten’, het gewaar zijn van je lichaam, van zintuigen en adem. Maar ook is er aandacht voor het loslaten van wat ‘kleeft’ in onze geest, van wat ons verhindert mee te stromen met het leven zoals zich dat in elk moment ontvouwt.

Ontspannen en loslaten | Meditatieworkshop 1
zaterdag 3 oktober, 2020 | 10:00 – 13:00 uur


Workshop 2: Openen van het hart

Onze echte kennis, wijsheid zetelt in ons hart.

Wanneer ons hart open is verschijnt alles om ons heen in zijn natuurlijke schoonheid en harmonie, en zijn we blij en vol vertrouwen. Maar als ons hart gesloten is lijkt het leven leeg en gaan we op zoek naar vervulling buiten onszelf.

Alleen wijzelf kunnen de overgang tussen beide toestanden beïnvloeden: door liefdevol te luisteren naar ons eigen hart, onze gevoelens en onze gedachten.

De oefeningen en geleide meditaties in deze workshop zijn erop gericht ons te helpen ons hart te openen.

Openen van het hart | Meditatieworkshop 2
zaterdag 31 oktober, 2020 | 10:00 – 13:00 uur


Workshop 3: Mindfulness

Training in mindfulness maakt dat we ons meer bewust worden van lichaam en geest. Maar in het boeddhisme is mindfulness meer. Het betekent ook een subtiel onderzoeken van je ervaring en vervolgens keuzes maken die positief zijn voor jezelf en voor anderen.

Het gaat daarbij om het ontwikkelen van een gewaarzijn, zonder het ‘ik’ in de hoofdrol. Op een open, lichte en bijna speelse manier, zonder oordeel, observeren we wat er in ons gebeurt.

We werken met aandachtsoefeningen voor lichaam, adem, geluiden, gedachten en gevoelens. De verbinding tussen hoofd en hart is daarbij belangrijk.

Mindfulness | Online Meditatieworkshop 3
zaterdag 5 december, 2020 | 10:00 – 13:00 uur


Workshop 4: De adem als gids

De Satipattana soetra beschrijft in detail hoe de Boeddha zijn eerste volgelingen instrueerde hun gewaarzijn te richten op de adem.

De adem speelt een cruciale rol in het tot rust brengen van lichaam en geest en in de ontwikkeling van het bewustzijn. Terwijl de uiterlijke, fysieke ademhaling het lichaam voedt, geeft de innerlijke (of subtiele) adem de vitale kwaliteit van verlichting aan ons hele wezen.

In de workshop werken we met oefeningen voor zowel de fysieke als de meer subtiele ervaring van de adem. De workshop leert je hoe je ook in het dagelijks leven, steeds terug kunt keren naar je adem als steun en als gids.

De adem als gids | Online Meditatieworkshop 4
zaterdag 16 januari | 10:00 – 13:00 uur

Deze workshop wordt online aangeboden via Zoom. Na inschrijving ontvang je van ons de Zoomlink om in te loggen.


Workshop 5: Emoties en evenwicht

Wij hebben emoties, maar in het dagelijks leven lijkt het er vaak op dat de emoties óns hebben. Dan rijst de vraag wie of wat eigenlijk in ons leven de baas is.

Piekeren, ergens tegenop zien, je zorgen maken over van alles: het vreet energie en levert feitelijk niets op. Door alleen rustig te zitten en onze emotionele staat waar te nemen zonder er iets van te vinden, worden we al kalmer.

In deze workshop leer je om niet verder mee te gaan in het ‘verhaal’ van de emotie. Je oefent in het omgaan met de energie van de emotie, zonder die emotie weg te stoppen. Je ontvangt ook een beschreven oefening van Tarthang Tulku, om zelf thuis te kunnen gebruiken.

Emoties en evenwicht | Online Meditatieworkshop 5
zaterdag 6 februari | 10:00 – 13:00 uur

Deze workshop wordt online aangeboden via Zoom. Na inschrijving ontvang je van ons de Zoomlink om in te loggen.


Workshop 6: Verborgen vrijheid

Wie kent dat niet: je reageert al voor je het weet en hebt later spijt. Dan kun je je afvragen: Hoe vrij ben ik werkelijk? Ken ik mijn eigen geest wel?

We trainen ons lichaam, maar onze geest nemen we voor lief.

In deze workshop letten we op gedachten en op de ‘toon’ ervan. We onderzoeken hoe we zien/horen/voelen en hoe we snel automatisch interpreteren. Inzicht in hoe dat gaat geeft meer vrijheid tot het maken van positieve keuzes voor onszelf en anderen.

In deze workshop maken we ook gebruik van mindfulness-oefeningen, speciaal gericht op het perceptieproces.

Verborgen vrijheid | Meditatieworkshop 6
zaterdag 13 maart | 10:00 – 13:00 uur


Workshop 7: Omgaan met tegenslag en pijn

Diepe ontspanning en een ruimer gewaarzijn helpen ons moeilijke situaties aanvaarden, er doorheen te gaan en door te gaan met een lichter en wijder perspectief.

Tegenslag kennen we in allerlei vormen. Soms in verband met gebeurtenissen buiten ons maar vaak ook innerlijk als angsten, verdriet of gefrustreerde verwachtingen. Deze pijnlijke ervaringen kunnen ons echter ook een dieper inzicht bieden in onszelf en in het leven dat we leiden. Want moeilijkheden maken ons ook ‘wakker’ en kunnen een ruimere kijk geven op situaties die min of meer ‘vast’ leken.

Omgaan met tegenslag en pijn | Meditatieworkshop 7
zaterdag 10 april | 10:00 – 13:00 uur


Workshop 8: Meditatie in actie

Meditatie is meer dan stilzitten op je kussentje. Het is óók het fundament voor gewaarzijn in alle aspecten van het leven. Meditatie in actie heet daarom ook wel ‘postmeditatie’.

Het is belangrijk om een brug te slaan tussen meditatie, reflectie en inzicht enerzijds en toepassen in je werk, je gezin en je relaties anderzijds. Maar wat kan je daarvoor echte richting en doel geven? Wat ook werkt?

De ‘Vier Onmetelijke Kwaliteiten’ zijn daarop een antwoord: Gelijkmoedigheid, Liefdevolle vriendelijkheid, Mededogen en Vreugde. Ze zijn niet normatief, maar juist verrassend openend, maken leven zinvol en zijn praktisch. Ze zijn de ‘katalysatoren voor postmeditatie’, voor meditatie in actie.

Meditatie in actie | Online Meditatieworkshop 8
zaterdag 8 mei | 10:00 – 13:00 uur


Workshop 9: Meditatie volhouden

Er zijn verschillende vormen van meditatie en verschillende motivaties om meditatie te gaan beoefenen. Of je meditatie kunt volhouden hangt nauw samen met de mate waarin je intenties in overeenstemming zijn met je diepste aspiraties.

In deze workshop kijken we open en eerlijk naar de verschillende motieven en naar de wegen en paden die je zou kunnen volgen.

Meditatie volhouden |  Online Meditatieworkshop 9
zaterdag 29 mei | 10:00 – 13:00 uur


Praktische informatie

Voor wie zijn de workshops geschikt?

Deelname staat open voor iedereen, zowel beginners als gevorderden.

Werkvormen

De workshop begint met een korte inleiding op het thema. Verder werken we met begeleide zit- en loopmeditatie, visualisatie, Kum Nye en mindfulness oefeningen en mantra. Er is gelegenheid voor uitwisseling en voor het stellen van vragen.

Wat neem ik mee?

Draag comfortabele kleding zodat je fijn kunt zitten. Een notitieboekje en pen kunnen handig zijn om eventuele inzichten op te tekenen.

Literatuur

Tarthang Tulku:

Begeleiding: Ans Vos en meditatiestaf


Print Friendly, PDF & Email