Meditatieworkshop Ontspannen en loslaten – za 3 oktober 10u00

Verdiep je meditatie met een van de Themaworkshops Meditatie of volg de hele serie van negen maandelijkse workshops

Wil je wat intensiever meditatie beoefenen, met de mogelijkheid om een thema uit te diepen? Of wil je ervaren hoe meditatie onderwezen wordt bij Nyingma Centrum Nederland? Kom dan naar een van de Themaworkshops meditatie.

Aankomende workshops Meditatie

Je kunt je nu inschrijven voor de volgende workshops Meditatie:

Serie van 9 maandelijkse workshops

Van september tot en met juni in het volgende jaar kun je iedere maand een thematische workshop meditatie volgen. Er zit een inhoudelijk opbouw in de workshops, waardoor het loont de hele serie te volgen. Je kunt de workshops ook prima los van elkaar volgen.

Programma

Serie van 9 themaworkshops september 2020 – mei 2021

  • serie van 9 workshops
  • zaterdagochtend van 10.00 – 13.00 uur
  • 1 x per maand

Kosten voor de serie van 9 workshops: € 245,-

Inschrijven voor 1 workshop

Wil je een workshop los volgen? Schijf je dan in via de inschrijfknop bij de beschrijving van die workshop, hieronder.

Wanneer een workshop los volgt, betaal je € 35,- per workshop. Nyingma cursisten betalen € 25,- voor een losse workshop.

Doe je Kum Nye buiten Amsterdam of ben je online cursist? Dan nodigen wij je uit voor een gratis eerste workshop. Stuur voordat je komt even een e-mail met je naam en de naam of plaats van de cursus die je volgt. Dan plaatsen wij je op de deelnemerslijst.

De 9 themaworkshops op een rij

3 oktober 2020
Workshop 1 – Ontspannen en loslaten

Leren het lichaam en de geest te ontspannen is de belangrijkste basis voor meditatie. Ontspanning geeft innerlijke ruimte en geeft daarmee zicht op wat er in onze binnenwereld gebeurt.

In deze workshop besteden we vooral aandacht aan de fysieke ontspanning: het ‘zitten’, het gewaar zijn van je lichaam, van zintuigen en adem. Maar ook is er aandacht voor het loslaten van wat ‘kleeft’ in onze geest, van wat ons verhindert mee te stromen met het leven zoals zich dat in elk moment ontvouwt.

31 oktober 2020
Workshop 2 – Openen van het hart

Onze echte kennis, wijsheid zetelt in ons hart.

Wanneer ons hart open is verschijnt alles om ons heen in zijn natuurlijke schoonheid en harmonie, en zijn we blij en vol vertrouwen. Maar als ons hart gesloten is lijkt het leven leeg en gaan we op zoek naar vervulling buiten onszelf.

Alleen wijzelf kunnen de overgang tussen beide toestanden beïnvloeden: door liefdevol te luisteren naar ons eigen hart, onze gevoelens en onze gedachten. De oefeningen en geleide meditaties in deze workshop zijn erop gericht ons hierbij te helpen.

5 december 2020
Workshop 3 – Mindfulness

Training in mindfulness maakt dat we ons meer bewust worden van lichaam en geest. Maar in het boeddhisme is mindfulness meer. Het betekent ook een subtiel onderzoeken van je ervaring en vervolgens keuzes maken die positief zijn voor jezelf en voor anderen.

Het gaat daarbij om het ontwikkelen van een gewaarzijn, zonder het ‘ik’ in de hoofdrol. Op een open, lichte en bijna speelse manier, zonder oordeel, observeren we wat er in ons gebeurt. We werken met aandachtsoefeningen voor lichaam, adem, geluiden, gedachten en gevoelens. De verbinding tussen hoofd en hart is daarbij belangrijk.

16 januari 2021
Workshop 4 – De adem als gids

De Satipattana soetra beschrijft in detail hoe de Boeddha zijn eerste volgelingen instrueerde hun gewaarzijn te richten op de adem. De adem speelt een cruciale rol in het tot rust brengen van lichaam en geest en in de ontwikkeling van het bewustzijn.

Terwijl de uiterlijke, fysieke ademhaling het lichaam voedt, geeft de innerlijke (of subtiele) adem de vitale kwaliteit van verlichting aan ons hele wezen. In de workshop werken we met oefeningen voor zowel de fysieke als de meer subtiele ervaring van de adem.

De workshop leert je hoe je ook in het dagelijks leven, steeds terug kunt keren naar je adem als steun en als gids.

6 februari 2021
Workshop 5 – Emoties en evenwicht

Wij hebben emoties, maar in het dagelijks leven lijkt het er vaak op dat de emoties óns hebben. Dan rijst de vraag wie of wat eigenlijk in ons leven de baas is.

Piekeren, ergens tegenop zien, je zorgen maken over van alles: het vreet energie en levert feitelijk niets op. Door alleen rustig te zitten en onze emotionele staat waar te nemen zonder er iets van te vinden, worden we al kalmer.

In deze workshop leer je om niet verder mee te gaan in het ‘verhaal’ van de emotie. Je oefent in het omgaan met de energie van de emotie, zonder die emotie weg te stoppen. Je ontvangt ook een beschreven oefening van Tarthang Tulku, om zelf thuis te kunnen gebruiken.

13 maart 2021
Workshop 6 – Verborgen Vrijheid

Wie kent dat niet: je reageert al voor je het weet en hebt later spijt. Dan kun je je afvragen: Hoe vrij ben ik werkelijk? Ken ik mijn eigen geest wel?

We trainen ons lichaam, maar onze geest nemen we voor lief.

In deze workshop letten we op gedachten en op de ‘toon’ ervan. We onderzoeken hoe we zien/horen/voelen en hoe we snel automatisch interpreteren. Inzicht in hoe dat gaat geeft meer vrijheid tot het maken van positieve keuzes voor onszelf en anderen.

In deze workshop maken we ook gebruik van mindfulness-oefeningen, speciaal gericht op het perceptieproces.

10 april 2021
Workshop 7 – Omgaan met tegenslag en pijn

Diepe ontspanning en een ruimer gewaarzijn helpen ons moeilijke situaties aanvaarden, er doorheen te gaan en door te gaan met een lichter en wijder perspectief.

Tegenslag kennen we in allerlei vormen. Soms in verband met gebeurtenissen buiten ons maar vaak ook innerlijk als angsten, verdriet of gefrustreerde verwachtingen. Deze pijnlijke ervaringen kunnen ons echter ook een dieper inzicht bieden in onszelf en in het leven dat we leiden. Want moeilijkheden maken ons ook ‘wakker’ en kunnen een ruimere kijk geven op situaties die min of meer ‘vast’ leken.

8 mei 2021
Workshop 8 – Meditatie in actie

Meditatie is meer dan stilzitten op je kussentje. Het is óók het fundament voor gewaarzijn in alle aspecten van het leven. Meditatie in actie heet daarom ook wel ‘postmeditatie’.

Het is belangrijk om een brug te slaan tussen meditatie, reflectie en inzicht enerzijds en toepassen in je werk, je gezin en je relaties anderzijds. Maar wat kan je daarvoor echte richting en doel geven? Wat ook werkt?

De ‘Vier Onmetelijke Kwaliteiten’ zijn daarop een antwoord: Gelijkmoedigheid, Liefdevolle vriendelijkheid, Mededogen en Vreugde. Ze zijn niet normatief, maar juist verrassend openend, maken leven zinvol en zijn praktisch. Ze zijn de ‘katalysatoren voor postmeditatie’, voor meditatie in actie.

13 juni 2020 en 29 mei 2021
Workshop 9 – Meditatie volhouden

Er zijn verschillende vormen van meditatie en verschillende motivaties om meditatie te gaan beoefenen. Of je meditatie kunt volhouden hangt nauw samen met de mate waarin je intenties in overeenstemming zijn met je diepste aspiraties.

In deze workshop kijken we open en eerlijk naar de verschillende motieven en naar de wegen en paden die je zou kunnen volgen.

Deze workshop wordt online aangeboden via Zoom.

Wil je deelnemen aan de workshop?
Schrijf je in via de inschrijfknop, hieronder. Wij sturen je dan minimaal 24 uur voor aanvang de informatie die je nodig hebt om deel te kunnen nemen.


Praktische informatie

Voor wie zijn de workshops geschikt?

Deelname staat open voor iedereen, zowel beginners als gevorderden.

Werkvormen

De workshop begint met een korte inleiding op het thema. Verder werken we met begeleide zit- en loopmeditatie, visualisatie, Kum Nye en mindfulness oefeningen en mantra. Er is gelegenheid voor uitwisseling en voor het stellen van vragen.

Wat neem ik mee?

Draag comfortabele kleding zodat je fijn kunt zitten. Een notitieboekje en pen kunnen handig zijn om eventuele inzichten op te tekenen.

Literatuur

Tarthang Tulku:

Begeleiding: Ans Vos en meditatiestaf


Print Friendly, PDF & Email