Nyingma Centrum Nederland

Welkom bij Nyingma Centrum Nederland. Kom langs eens langs in onze winkel of volg gratis een Open les meditatie of Kum Nye.

De Nyingma traditie is de oudste traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Onze Hoofd Lama Tarthang Tulku ontving in Tibet rechtstreeks onderricht van vooraanstaande leraren. In 1969 bracht hij zijn traditie naar het Westen. De Nyingma Mandala groeide onder zijn leiding uit tot een wereldwijd netwerk van organisaties, waaronder Nyingma Centrum Nederland.

De Nyingma organisaties werken aan twee doelen: behoud van de wijsheid van het boeddhisme in het Oosten en introduceren van die wijsheid in het Westen.

Lesprogramma Nyingma Centrum Nederland  

Het lesprogramma van het Nyingma Centrum biedt verschillende studievelden. Die geven elk op hun eigen manier een ingang tot de rijkdom en de wijsheid van het onderricht. Meditatie en mindfulness, Skillful Means, Kum Nye Yoga, Caring en ‘Jezelf en je geest leren begrijpen‘ zijn speciaal bedoeld voor westerse studenten. Je hoeft geen boeddhist te zijn om door middel van die lessen de kwaliteit van je eigen leven ingrijpend te verbeteren.

Daarnaast bieden we ook meer traditionele ingangen: Boeddhistische studie en beoefening, Tibetaanse taal en literatuur en het Pad van Schoonheid – gebaseerd op boeddhistische kunst.

Niet alleen in de lessen

Leren kan bij het Nyingma Centrum op meer manieren dan in de lessen. Je kunt je ook, samen met anderen, als vrijwilliger inzetten voor één van onze werkprojecten, de gemeenschap mee helpen vormgeven of deelnemen aan ceremonies. Vrijwilligers die minimaal twee dagen meewerken krijgen een werkstudietraject aangeboden. Deze ‘mandala van beoefening’ biedt een pad van transformatie dat zich uiteindelijk uitstrekt tot in alle facetten van je bestaan, je hart, je dromen, je daden, je zijn. In de agenda vind je een overzicht van alle activiteiten die nu al vast staan.

Wijsheid en compassie

Doel van al het leren bij Nyingma is om met meer wijsheid en compassie te leren omgaan met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Kenmerkend voor Nyingma is de aandacht voor toepassingsmogelijkheden in het dagelijks leven.

Pad van Actie

Vrijwilligers en staf van Nyingma Centrum Nederland werken mee aan een scala van concrete projecten zoals het Yeshe De Text Preservation Project, Planting Seeds of Healing, het Tibetan Aid Project en vele anderen. Lees meer op onze pagina over vrijwilligerswerk en over Nyingma wereldwijd.

Nyingma Centrum Nederland – Mandala

Nyingma Centrum Nederland in Amsterdam werkt in de vorm van een Mandala die bestaat uit ‘windrichtingen’ met verschillende onderdelen en kwaliteiten.

In het oosten bevindt zich Uitgeverij Dharma – uitgever van de boeken van Tarthang Tulku Nederlandse vertaling.

Onze Lotus Design Winkel bevindt zich in het zuiden. Ze verkoopt producten en deels eigen import-artikelen uit Nepal. De winkel heeft ook een webshop. Ook in het zuiden bevindt zich het Tibetan Aid Project (TAP). TAP heeft een eigen bestuur en werft fondsen voor de instandhouding van het Tibetaanse cultuurgoed.

De Buddhist Sacred Art Studio in het westen maakt replica’s van gewijde boeddhistische symbolen. Deze krijgen een plek binnen onze Nyingma organisaties. Ze worden ook gebruikt in het project ‘Planting Seeds of Healing’. Soms worden ze geschonken aan donateurs voor Dharma projecten.

In het noorden bevindt zich het lesprogramma van Nyingma Centrum Nederland. Ook buiten Amsterdam. Een toenemend deel van onze lesprogramma’s wordt inmiddels ook als e-cursus aangeboden via onze e-learning site, boeddhismeonline.org.

Vrijwel alle activiteiten in het Centrum worden verricht door vrijwilligers die hun beloning vinden in andere dan financiële resultaten.

Vanuit haar werkbedrijf MindingWork organiseert Nyingma Centrum Nederland Skillful Means trainingen bij organisaties en bedrijven. Bel ons gerust als je hiervoor belangstelling hebt.

Alle Nyingma-organisaties op een rij

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, dan ontvang je ongeveer 1x per maand de nieuwste activiteiten van Nyingma Centrum in je mailbox: