Nyingma Centrum Nederland

De Nyingma traditie is de oudste traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Onze Hoofd Lama Tarthang Tulku ontving in Tibet rechtstreeks onderricht van vooraanstaande leraren. In 1969 bracht hij zijn traditie naar het Westen. De Nyingma Mandala groeide onder zijn leiding uit tot een wereldwijd netwerk van organisaties waaronder Nyingma Centrum Nederland

In samenwerking met elkaar werken de Nyingma organisaties aan twee doelen: behoud van de wijsheid van het boeddhisme in het Oosten en introduceren van die wijsheid in het Westen.

Lesprogramma Nyingma Centrum Nederland  

Het lesprogramma van het Nyingma Centrum biedt verschillende vakken die elk op hun eigen manier een ingang geven tot de rijkdom en de wijsheid van het onderricht. Meditatie, Skillful Means, Kum Nye Yoga, Boeddhistische Psychologie en Revelations of Mind zijn speciaal bedoeld voor westerse studenten. Ook wie zichzelf niet als boeddhist ziet kan door middel van die lessen de kwaliteit van het eigen leven ingrijpend verbeteren.

Daarnaast bieden we ook meer traditionele boeddhistische  ingangen: Boeddhistische Studie en Beoefening, het Pad van Schoonheid – gebaseerd op boeddhistische kunst en Tibetaanse taal en literatuur.

Niet alleen in de lessen

Leren kan bij het Nyingma Centrum op meer manieren dan in de lessen. Je kunt je ook, samen met anderen, als vrijwilliger inzetten voor één van onze werkprojecten, de gemeenschap mee helpen vormgeven of deelnemen aan ceremonies. Vrijwilligers die minimaal twee dagen meewerken krijgen een werkstudietraject aangeboden. Deze ‘mandala van beoefening’ biedt een pad van transformatie dat zich uiteindelijk uitstrekt tot in alle facetten van je bestaan, je hart, je dromen, je daden, je zijn. In de agenda vind je een overzicht van alle activiteiten die nu al vast staan. Wil je op de hoogte blijven van actuele data en extra activiteiten geef je dan op voor de e-mail nieuwsbrief

Wijsheid en compassie

Doel van al het leren bij Nyingma is om met meer wijsheid en compassie te leren omgaan met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Kenmerkend voor Nyingma is de aandacht voor toepassingsmogelijkheden in het dagelijks leven.

Pad van Actie

Vrijwilligers en staf van Nyingma Centrum Nederland werken mee aan een scala van concrete projecten zoals het Yeshe De Text Preservation Project, Planting Seeds of Healing, het Tibetan Aid Project en vele anderen. Lees meer op onze pagina over vrijwilligerswerk en over Nyingma wereldwijd.

Nyingma Centrum Nederland – Mandala

Nyingma Centrum Nederland in Amsterdam werkt in de vorm van een mandala die bestaat uit ‘windrichtingen’ met verschillende onderdelen en kwaliteiten.

In het oosten bevindt zich Uitgeverij Dharma – uitgever van de boeken van Tarthang Tulku Nederlandse vertaling.

Onze Lotus Design Winkel, die deels onze eigen producten verkoopt en deels eigen import-artikelen uit Nepal, bevindt zich in het zuiden. De winkel heeft een eigen webshop. Ook in het zuiden bevindt zich het Tibetan Aid Project dat onder een eigen bestuur fondsen werft voor de instandhouding van het Tibetaanse cultuurgoed

De Buddhist Sacred Art Studio in het westen maakt replica’s van gewijde boeddhistische symbolen. Deze krijgen een plek binnen onze Nyingma organisaties, worden gebruikt in het project ‘Planting Seeds of Healing’ en worden soms geschonken aan donateurs voor Dharma projecten

In het noorden bevindt zich het lesprogramma van Nyingma Centrum Nederland. Ook buiten Amsterdam. Een toenemend deel van onze lesprogramma’s wordt inmiddels ook als e-cursus aangeboden via onze e-learning site.

Vrijwel alle activiteiten in het Centrum worden verricht door vrijwilligers die hun beloning vinden in andere dan financiële resultaten.

Vanuit haar werkbedrijf MindingWork organiseert Nyingma Centrum Nederland Skillful Means trainingen bij organisaties en bedrijven. Bel ons gerust als je hiervoor belangstelling hebt.

Alle Nyingma-organisaties op een rij

  • Uitgeverij Dharma
  • Lotus Design Winkel
  • Webshop
  • Tibetan Aid Project
  • Buddhist Sacred Art Studio
  • project ‘Planting Seeds of Healing’
  • lesprogramma van Nyingma Centrum Nederland
  • MindingWork

Print Friendly, PDF & Email