Caring

Zorg en waardering

Caring is een nieuw studiepad van Nyingma, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tarthang Tulku. Dit studiepad gaat over liefdevolle zorgzaamheid, voor jezelf en voor de wereld om ons heen. Het is het medicijn dat wijzelf en de wereld dringend nodig hebben.

Er zijn tot nu toe twee programma’s: Caring en Waardering. Alle cursussen van deze programma’s zijn los van elkaar te volgen. Ze bestaan uit oefeningen en reflecties die je direct contact laten maken met de kracht van zorgzaamheid, die opkomt in je eigen hart.

Het programma Caring

Dit programma bestaat uit de volgende cursussen:

 • Caring voor jezelf
 • Caring voor emoties
 • Caring vanuit het hart
 • Caring voor de geest:
  • De kracht van de geest leren opmerken
  • De wijsheid van caring activeren

Het programma Waardering

Dit programma is nieuw en nog volop in ontwikkeling. De eerste cursus is reeds in het Nederlands beschikbaar:

 • Tijd voor waardering!

De tweede cursus in dit programma volgt in 2024.

Caring binnenkort bij Nyingma

augustus

do31aug19:00do20:00Opening lecture - Treasures for Understanding Experience | OnlineFree entrance

do31aug(aug 31)19:30zo03sep(sep 3)16:00Treasures for understanding experience | Live & OnlineExperiential retreat with Helena Gold

september

di12sep20:00di21:30Start Caring for Yourself – Gestures of Joy | OnlineLearn to integrate head and heart to have a joyful life

wo13sep10:00wo11:30Start Cursus Caring voor jezelf | Online1e les = gratis proefles!

wo13sep10:00wo11:30Start Jaartraining Caring ontwikkelen | Online1e les = gratis proefles

do14sep10:00do11:30Start Cursus De wijsheid van caring activeren | OnlineGa op verkenning in je geest en maak zorgzaamheid jouw pad

Studiepad Caring

Jaartraining Caring ontwikkelen

In deze jaartraining ontdek je hoe zorgzaamheid voor jezelf de basis is voor een gezond en vreugdevol leven. De jaartraining bestaat uit drie cursussen die elk ook los te volgen zijn. Zie ook hieronder

Cursus I: Caring voor jezelf

Met zorg komen lichaam en geest, hart en hoofd, in evenwicht.
– Tarthang Tulku in Caring –

In deze cursus van 12 lessen ontdek je een nieuwe manier van zorgen voor jezelf waarbij je op een vriendelijke en ondersteunende manier met jezelf omgaat. Leren om echt voor jezelf te zorgen brengt het beste in je naar boven; het verandert hoe je voor je omgeving zorgt, en het inspireert andere mensen om ook zorgzaam te zijn.

Tussen de lessen door oefen je met zorg voor jezelf in alledaagse situaties, met alle stress of frustratie die je hierin tegenkomt. Gaandeweg zul je merken dat er meer vreugde, balans en zorgzaamheid in je leven komt.

De cursus heeft een ervaringsgerichte manier van werken. We maken gebruik van begeleide meditaties, Kum Nye-oefeningen en interactieve reflectie-oefeningen gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven.

Cursus II: Caring voor emoties

Om zorg in de wereld te brengen moet je om jezelf geven. Je moet jezelf de kunst aanleren om vrede en rust te brengen in hart en geest.
– Tarthang Tulku in Caring –

In deze cursus leer je om je emotionele patronen te herkennen, te veranderen en te transformeren. Dit is een hele uitdaging, en we hebben er de zorgzame kwaliteiten voor nodig van ons hart: respect en zelfrespect, vergeving en moed. De inspirerende visie dat iedereen het zaadje van zorgzaamheid al in zich heeft is het uitgangspunt. Op dit pad maak je gebruik van zorgzame aandacht en oplettendheid om de oorzaken en omstandigheden van emotionaliteit te ontdekken. En vervolgens leer je manieren van zorgzaamheid om die emotionaliteit te helen.

Deze cursus van 14 lessen heeft een ervaringsgerichte manier van werken. We maken gebruik van begeleide meditaties, Kum Nye-oefeningen en interactieve reflectie-oefeningen gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven.

Cursus III: Caring vanuit het hart

Het pad van caring opent zich als we onszelf toestaan oprechte vriendschap en empathie te voelen, voor onszelf en anderen.
– Tarthang Tulku in Caring –

In deze cursus van 6 lessen onderzoek je de kwaliteiten van zorgzaamheid die al in jezelf aanwezig zijn. Deze kwaliteiten – respect en zelfrespect, onvoorwaardelijke vriendschap en vergeving – openen je hart voor een diepe waardering van je innerlijke wezen. Ze helpen je om goed voor jezelf te blijven zorgen onder moeilijke omstandigheden. Door zorgzaamheid te ontwikkelen, zie je nieuwe mogelijkheden ontstaan voor vreugde, gezondheid en zingeving.

In de lessen werken we met begeleide meditatie, interactieve reflectie en Kum Nye Tibetaanse yoga en zelfmassage.

Cursus IV: Caring voor je geest

De cursus bestaat uit 2 keer 8 lessen die los van elkaar te volgen zijn:

Met behulp van open, zorgzame aandacht kunnen we tot in detail en diepgaand onderzoeken hoe de ritmes van de ervaring ontstaan.
– Tarthang Tulku in Caring –

Wanneer je leert om zorgzamer te worden, zal zorg steeds verder groeien. Bijgestaan door gewaarzijn opent zorg zich in alle richtingen, 360 graden. Op dat punt aanbeland wordt zorg het voertuig voor wijsheid. In deze cursus ontdek je hoe dat gaat:

 • Je maakt kennis met ‘degene die zorgt’
 • Je gaat op verkenning naar de diepte van de geest en ontdekt hoe zorgzaamheid zowel het voertuig als de bestemming is.
 • Je leert hoe het regime van de geest ons gevangen houdt in lijden.
 • Je oefent hoe je kunt rusten in het licht van zorgzaamheid.

Literatuur

De lessen, workshops en retraites van Caring zijn gebaseerd op Caring, het meest recente boek van Tarthang Tulku. Je kunt het boek bestellen bij de Lotus Design Winkel.

Terug naar het overzicht van Studievelden