Jezelf en je geest leren begrijpen

Leerpad Jezelf en je geest leren kennen bij Nyingma Centrum Nederland

Stap op het pad van zelfkennis

Innerlijke vrijheid begint bij zelfkennis. Inzicht in je gevoelens, drijfveren, verlangens en patronen maakt het mogelijk om beter voor jezelf te zorgen. Naarmate je jezelf en de aard van je wezen beter kent, wordt iedere ervaring – positief en negatief – een bron van vitaliteit.

  • Ben je nieuwsgierig van aard?
  • Sta je ervoor open om – met respect voor jezelf – de kern van je onvrede en problemen bloot te leggen?
  • Wil je de grenzen van je vermogens onderzoeken?

Stap dan op het pad ‘Jezelf en je geest leren begrijpen’.

Het pad ‘Jezelf en je geest leren begrijpen’

Zoals je de inhoud van een glas water pas kunt zien als het water stilstaat, zo maakt kalmte het mogelijk om je eigen drijfveren, gevoelens en patronen te leren onderscheiden. Op het pad ‘jezelf en je geest leren begrijpen’ ontwikkel je daarom, om te beginnen, meditatie, ontspanning en een accepterende vorm van zelfobservatie, vrij van oordelen.

Als je werkelijk verandering wilt brengen in je leven, dan zul je moeten begrijpen welke ‘programma’s’ actief zijn in je geest. Zonder die kennis kun je wel iets veranderen, maar oude gewoonten en patronen steken al gauw weer de kop op, al dan niet in een nieuw jasje. Als zelfbeelden en conditionering niet meer automatisch je leven bepalen, openen zich nieuwe mogelijkheden. Je leven wordt rijker en je keuzes positiever.

Doorgaand onderzoek van de geest brengt je bij verstrekkende ontdekkingen, waarin yogi’s en grote meesters van verschillende afkomst en tradities je voorgingen. Berust onze ‘gewone’ manier van kennen op een hardnekkig misverstand? Is ruimte meer dan een neutrale achtergrond en is tijd iets anders dan hetgeen de wijzers van de klok aanwijzen? Is je eigen ‘ik’ wel een zorgvuldig opgebouwde illusie?

De trainingen in het pad ‘Jezelf en je geest leren begrijpen’ nodigen je uit om jezelf en je dagelijks leven tot onderwerp te maken van grondig onderzoek.

Binnenkort bij Nyingma

Jezelf en je geest leren begrijpen begint bij Meditatie en mindfulness:

za01jun10:00za13:00Meditatie volhoudenWorkshop Meditatie en mindfulness #9

Programma’s Jezelf en je geest leren begrijpen beginnen veelal in september:

za25mei(mei 25)19:00zo26(mei 26)22:00Retreat Grounded in FreedomBased on the books Knowledge of Freedom and The Joy of Being by Tarthang Tulku.

do29aug19:00do20:00Information session Deepening Dimensions of MindQ and A session

do05sep19:00do20:30Start Deepening Dimensions of Mind9 Month International Program based on Dimensions of Mind by Tarthang Tulku

Leerpad Jezelf en je geest leren begrijpen

Dit leerpad start met de jaartraining ‘Meditatie ontwikkelen’ of met de jongerencursus ‘De onderzoekende geest’. Ook de jaartrainingen Kum Nye geven een gedegen voorbereiding op vervolgtrainingen in dit leerpad.

Meditatie ontwikkelenJaartraining I

In deze jaartraining ontwikkel je een natuurlijke meditatiebeoefening. Je leert kalm en zonder oordeel op te merken wat er zich in je afspeelt. Je oefent niet alleen op het kussen maar ook met zelfobservatie in het dagelijks leven. Deze training is geschikt voor beginners en mensen die hun meditatie willen verdiepen.

De onderzoekende geestVerdiepingscursus meditatie voor jongeren

In de jongerencursus ‘De onderzoekende geest’ wordt, net als in ‘Meditatie ontwikkelen’, een basis gelegd voor meditatie en zelfobservatie. De methode is niet anders maar uitwisseling met leeftijdgenoten kan behulpzaam en leerzaam zijn. Voor wie een basis heeft in meditatie.

Kennis van VrijheidJaartraining II in het Nederlands en als Online International Program in het Engels

Een fundamenteel en eerlijk onderzoek naar de werking van je geest vormt de basis voor meer innerlijke vrijheid en meer positieve keuzes. De verfijnde en diepgaande inzichten van de boeddhistische psychologie bieden een uitgebreid scala aan oefeningen om de werking van je eigen geest en je patronen te leren doorgronden. In de jaartraining ‘Kennis van Vrijheid’ gebeurt dat aan de hand van een beproefd programma van meditatieve oefeningen, zelfobservatie en reflectie, ondersteund door Kum Nye en mantra.

Je kunt deze rijke jaartraining twee of drie keer volgen. In de herhaling verdiep je je ervaring en inzicht.

Revelations of MindJaartraining III

Tarthang Tulku wijst in Revelations of Mind de geest de weg naar een beter begrijpen van de geest. Hij omschrijft de patroonmatige werking van de geest, met al zijn beperkingen – maar ook met ongekende rijkdommen en mogelijkheden. In deze training krijg je zicht op de mechanismen die zich afspelen op de achtergrond, zodat je de regie in eigen handen kunt nemen.

Path of Inner ChallengeJaartraining IV

In deze training onderzoek je hardnekkige innerlijke patronen, die zo nabij zijn dat ze deel uit lijken te maken van je ‘persoonlijkheid’. Dit uitdagende innerlijk onderzoek baseer je op een attitude van onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf en een voortdurende openheid naar je mogelijkheden.

Lotus Trilogie – Het ongekende potentieel van de mens – Jaartraining V

De ‘Lotus Trilogie’ nodigt je uit om de werking van lichaam, taal en geest diepgaand te bevragen. Je doet fundamenteel, open onderzoek naar hoe ‘de werkelijkheid’ tot stand komt. De kennis die daaruit ontstaat geeft toegang tot een onvermoede staat van zijn. Geschikt voor wie zich niet langer op een dwaalspoor wil laten brengen brengen door clichés en conditioneringen.

Zelfstudieprogramma’s Jezelf en je geest leren begrijpen

Liever thuis 24/7 je verdiepen in jezelf en je geest? Volg dan een van onze zelfstudiecursussen:

Literatuur

Tarthang Tulku legde met drie breed toegankelijke boeken de basis voor het pad van onderzoek.

Latere boeken bouwen hierop voort.

Revelations of Mind by Tarthang Tulku - book cover
Lotus Body | The first book in the Lotus Trilogy by Tarthang Tulku | The book invites you to discover in your own experience how reality takes shape.

De meeste titels kun je online aanschaffen. Alle boeken zijn te koop in of via de Lotus Design Winkel op de Reguliersgracht 25 in Amsterdam.

Terug naar het overzicht van Studievelden