Kum Nye Tibetaanse Yoga

Maak kennis met Kum Nye Tibetaanse Yoga - Lichaam en geest ontspannen - Voor jong en oud - Bij Nyingma Centrum Nederland

Lichaam en geest ontspannen en integreren

Met Kum Nye Tibetaanse Yoga ontwikkel je op natuurlijke wijze innerlijke rust. Je begint met direct contact te maken met de levende werkelijkheid van je eigen lichaam, hart en zintuigen. Daardoor ga je het leven in al zijn dagelijkse rijkdom opnieuw waarderen. Je vindt innerlijke vrede en vreugde.

Met Kum Nye train je op een zachte manier in mindfulness, waardoor het heel geschikt als voorbereiding op een gezonde meditatie beoefening.

  • Verlang je naar diepe ontspanning en rust?
  • Wil je je gezond en fit voelen?
  • Zoek je een manier om minder in je hoofd te leven en meer je hart te openen?

Maak kennis met Kum Nye Tibetaanse Yoga! Doe mee met een Open Les Kum Nye Yoga op zondag of kom naar een van de maandelijkse Themaworkshops Kum Nye op zaterdag.

Kum Nye Yoga binnenkort bij Nyingma


Wat is Kum Nye Tibetaanse Yoga?

Kum Nye is geworteld in oosterse medische en meditatieve tradities met een diep inzicht in de wisselwerking tussen geest, lichaam, adem en zintuigen.

Kum Nye oefeningen bestaan uit meditaties, houdingen, bewegingen, ademhalingstechnieken en vormen van zelfmassage.

Met Kum Nye breng je je aandacht in je lichaam, zodat je mentaal en fysiek ontspant en opent. Daardoor is het zeer geschikt als voorbereiding op of in combinatie met meditatie. Zelfs enkele minuten Kum Nye per dag kan helpen om je evenwichtiger en gezonder te voelen, meer van het leven te genieten en het te waarderen.

Kum Nye kan door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of conditie. Ook wordt het met succes toegepast door fysio- en psychotherapeuten.

Voelen en bewustzijn

In Kum Nye word je je bewust van gevoelens en sensaties in je lichaam die door de oefeningen worden opgewekt. Lichaams- en ademhalingsoefeningen helpen bij het (her-)ontdekken van onze gevoelens. Zelfmassage en bewegingsoefeningen stimuleren subtiele energieën die helpen lichaam en geest te integreren. Strekoefeningen brengen een diep gevoel van ontspanning teweeg op fysiek, mentaal en energetisch niveau.

Dit gebeurt heel rustig, zodat je alle tijd hebt om je bewust te worden van wat je voelt. Je hoeft niets onder woorden te brengen. Het voelen heeft eerder een ‘smaak’, die je in stilte leert ‘proeven’. Zonder er een oordeel over te hebben of aan jezelf te vertellen wat er gebeurt, leer je direct contact te maken met je ervaringen.

Wat betekent ‘Kum Nye’

Kum betekent lichaam in de zin van bestaan, de belichaming van het totaal van ons menselijk potentieel. Nye betekent massage of wisselwerking.

In Kum Nye activeer je het (subtiele) energielichaam, door gevoelens te stimuleren (nye), waardoor je op een natuurlijke manier lichaam en geest ontspant en blokkades laat oplossen. Als de energie gaat stromen, komen lichaam en geest in evenwicht, waardoor je je gezonder, gelukkiger en meer in contact met je omgeving voelt.

Kum Nye in het westen

Tarthang Tulku ontwikkelde Kum Nye Tibetaanse Yoga in de jaren 70, toen hij zijn westerse studenten traditionele meditatietechnieken wilde leren. Zij konden moeilijk stilzitten en hadden last van rusteloosheid, mentale afleiding en allerlei lichamelijke ongemakken.

Met behulp van een paar Kum Nye oefeningen lukte het studenten beter om hun lichaam en geest tot rust te brengen. Tarthang Tulku heeft daarna de oefeningen uitgebreid en aangepast zodat ze ten goede komen aan een breed publiek.

Leerpad Kum Nye

Kum Nye ontwikkelen – Jaartraining I

De jaartraining Kum Nye Ontwikkelen geeft een gedegen basis voor Kum Nye beoefening. De training bestaat uit een serie langzame, meditatieve houdingen, bewegingen, ademhalingstechnieken en vormen van zelfmassage, gebaseerd op het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga. Je leert contact maken met je gevoelens en sensaties en je hart te openen. De oefeningen bevorderen de integratie van lichaam, geest, gevoel en zintuigen. Daardoor verlicht je spanningen en transformeer je negatieve gedragspatronen. Je voelt je blijer, gezonder en vitaler.

De oefeningen in deze training vormen een goede voorbereiding en aanvulling op je meditatiebeoefening.

Kum Nye verdiepen– Jaartraining II

Oefeningen uit het eerste Kum Nye boek worden aangevuld met zintuigoefeningen uit Kum Nye – De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn. Naarmate je meer oefent gaat de Kum Nye-ervaring steeds meer over in een meditatieve ervaring – en andersom. De ervaring verdiept zich wanneer je de training een tweede of derde keer volgt.

De Vreugde van Zijn – Jaartraining III / cursus

De jaartraining/cursus Vreugde van Zijn wijst wegen naar innerlijke vrede, niet afhankelijk van voorwaarden en omstandigheden buiten ons. Je leert verschillende manieren onderscheiden waarop je het gevoel van ‘compleet zijn’ verliest – en manieren om dat te herstellen. Je verdiept het gewaarzijn via al je zintuigen en oefent met een serie subtiele Kum Nye oefeningen uit het boek Kum Nye – de betekenis van vreugde de betekenis van zijn.

Cursus en Oefengroep Kum Nye Dancing

Krachtige, meditatieve dans met gebaren die diepe betekenis uitdrukken. Ervaring met andere vormen van Kum Nye wordt aanbevolen, maar is niet strikt noodzakelijk. Na deelname aan de cursus kun je aansluiten bij de doorgaande oefengroep Kum Nye Dancing. Gebaseerd op het boek Kum Nye Dancing, te koop in de Lotus Design Winkel te Amsterdam.

Basisopleiding tot Kum Nye trainer

De wens om de weldaden van Kum Nye verder de wereld in te brengen vormt de drijfveer tot het aanbieden van de basisopleiding tot Kum Nye trainer. Dit traject is ook toegankelijk voor ervaren beoefenaars die de eigen beoefening intensief willen verdiepen. Meer informatie lees je in de uitgebreide Studiegids Basisopleiding Kum Nye trainer.

Oriëntatiedag basisopleiding tot Kum Nye trainer

Voorafgaand aan de opleiding organiseren we oriëntatiedagen, waarop je terechtkunt met al je vragen en een voorproefje kunt nemen op de opleiding.

Kum Nye in Nederland

De cursussen Kum Nye Yoga worden aangeboden in Amsterdam en op andere plaatsen in Nederland. Daarnaast worden steeds meer cursussen (ook) online aangeboden.

Kum Nye zelfstudieprogramma’s

In ons online zelfstudieprogramma E-Introductie Kum Nye maak je – op je eigen plek en in je eigen tijd – kennis met Kum Nye. In 10 opeenvolgende zelfstudietrainingen kun je je Kum Nye ervaring verder verdiepen.

Literatuur

Door Tarthang Tulku:

  • Het handboek Kum Nye Tibetaanse Yoga bevat meditaties, houdingen en zelfmassage-oefeningen.
  • Het rijk geïllustreerde Tibetan Relaxation, Kum Nye Massage and Movement (te koop via Amazon, ter inzage in de bibliotheek) documenteert een selectie van de houdingen uit het eerste boek met fotoreeksen. Ook geeft het waardevolle achtergrondinformatie over Kum Nye.
  • Kum Nye – de betekenis van vreugde, de betekenis van zijn wijst de weg naar innerlijke vrede, niet afhankelijk van voorwaarden en omstandigheden buiten ons.
  • In Kum Nye Dancing: Introducing Mind to the Treasures the Body Offers (te koop in de Lotus Design Winkel) introduceert Tarthang Tulku de dimensie van tijd: oefeningen worden – als een dans – uitgevoerd op een vast ritme.

De naam Kum Nye is wettelijk beschermd. In de Benelux mag Kum Nye uitsluitend onderwezen worden door docenten van Nyingma Centrum Nederland en door trainers die hiertoe door Nyingma Centrum Nederland zijn geautoriseerd. Nyingma Centrum Nederland is de enige organisatie in de Benelux die geautoriseerd is Kum Nye trainers op te leiden.

Terug naar het overzicht van Studievelden