Kum Nye Tibetaanse Yoga

Maak kennis met Kum Nye Tibetaanse Yoga - Lichaam en geest ontspannen - Voor jong en oud - Bij Nyingma Centrum Nederland

Lichaam en geest ontspannen en integreren

Met Kum Nye Tibetaanse Yoga ontwikkel je op natuurlijke wijze innerlijke rust. Je begint met direct contact te maken met de levende werkelijkheid van je eigen lichaam, hart en zintuigen. Daardoor ga je het leven in al zijn dagelijkse rijkdom opnieuw waarderen. In het ontspannen van lichaam en geest vindt je innerlijke vrede en vreugde.

Met Kum Nye train je op een zachte manier in mindfulness, waardoor het heel geschikt als voorbereiding op een gezonde meditatie beoefening.

  • Verlang je naar diepe ontspanning en rust?
  • Wil je je gezond en fit voelen?
  • Zoek je een manier om minder in je hoofd te leven en meer je hart te openen?

Maak kennis met Kum Nye Tibetaanse Yoga! Doe mee met een Open Les Kum Nye Yoga, meld je aan voor de Dagstart of kom naar een van de maandelijkse Themaworkshops Kum Nye op zaterdag.

Kum Nye Yoga binnenkort bij Nyingma

Huidige maand

di03sep10:00di11:30Start cursus Kum Nye 50 plus | Live en Online1e les = gratis proefles

di03sep19:30di21:00Start Cursus Kum Nye ontwikkelen | OnlineVolg de gratis proefles!

di03sep19:30di21:00Start Jaartraining Kum Nye ontwikkelen | Online1e les = gratis introductieles

di10sep10:00di11:30Start cursus Kum Nye 50 plus | Live en Online1e les = gratis proefles

di10sep19:30di21:00Start Cursus Kum Nye ontwikkelen | OnlineVolg de gratis proefles!

di10sep19:30di21:00Start Jaartraining Kum Nye ontwikkelen | Online1e les = gratis introductieles

di10sep20:00di21:00Start Kum Nye Jaartraining Vreugde van Zijn1e les = gratis proefsles

wo11sep19:15wo20:45Start jaartraining Kum Nye in het dagelijks leven1e les = gratis proefles

di17sep19:30di21:00Start Cursus Kum Nye ontwikkelen | OnlineVolg de gratis proefles!

za28sep10:00za13:00Leve het lichaamWorkshop Kum Nye Yoga #1

za26oct10:00za13:00Open voor allesWorkshop Kum Nye Yoga #2

Wat is Kum Nye Tibetaanse Yoga?

Kum Nye is geworteld in oosterse medische en meditatieve tradities met een diep inzicht in de wisselwerking tussen geest, lichaam, adem en zintuigen. Kum Nye oefeningen bestaan uit meditaties, houdingen, bewegingen, ademhalingstechnieken en vormen van zelfmassage.

Met Kum Nye breng je je aandacht in je lichaam, zodat je mentaal en fysiek ontspant en opent. Daardoor is het zeer geschikt als voorbereiding op of in combinatie met meditatie. Zelfs enkele minuten Kum Nye per dag kan helpen om je evenwichtiger en gezonder te voelen, meer van het leven te genieten en het te waarderen.

Kum Nye introductie door Arnaud Maitland en Andis Egle

Kum Nye kan door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of conditie. Ook wordt het met succes toegepast door fysio- en psychotherapeuten.

Voelen en bewustzijn

In Kum Nye word je je bewust van gevoelens en sensaties in je lichaam die door de oefeningen worden opgewekt. Lichaams- en ademhalingsoefeningen helpen bij het (her-)ontdekken van onze gevoelens. Zelfmassage en bewegingsoefeningen stimuleren subtiele energieën die helpen lichaam en geest te integreren. Strekoefeningen brengen een diep gevoel van ontspanning teweeg op fysiek, mentaal en energetisch niveau.

Dit gebeurt heel rustig, zodat je alle tijd hebt om je bewust te worden van wat je voelt. Je hoeft niets onder woorden te brengen. Het voelen heeft eerder een ‘smaak’, die je in stilte leert ‘proeven’. Zonder er een oordeel over te hebben of aan jezelf te vertellen wat er gebeurt, leer je direct contact te maken met je ervaringen.

Wat betekent ‘Kum Nye’

Kum betekent lichaam in de zin van bestaan, de belichaming van het totaal van ons menselijk potentieel. Nye betekent massage of wisselwerking.

In Kum Nye activeer je het (subtiele) energielichaam, door gevoelens te stimuleren (nye), waardoor je op een natuurlijke manier lichaam en geest ontspant en blokkades laat oplossen. Als de energie gaat stromen, komen lichaam en geest in evenwicht, waardoor je je gezonder, gelukkiger en meer in contact met je omgeving voelt.

Kum Nye Tibetaanse Yoga in het westen

Tarthang Tulku ontwikkelde Kum Nye Tibetaanse Yoga in de jaren 70, toen hij zijn westerse studenten traditionele meditatietechnieken wilde leren. Zij konden moeilijk stilzitten en hadden last van rusteloosheid, mentale afleiding en allerlei lichamelijke ongemakken.

Met behulp van een paar Kum Nye oefeningen lukte het studenten beter om hun lichaam en geest te ontspannen en zo tot rust te komen. Tarthang Tulku heeft daarna de oefeningen uitgebreid en aangepast zodat ze ten goede komen aan een breed publiek.

Studiepad Kum Nye

Kum Nye ontwikkelen Jaartraining I

De jaartraining Kum Nye Ontwikkelen geeft een gedegen basis voor Kum Nye beoefening. De training bestaat uit een serie langzame, meditatieve houdingen, bewegingen, ademhalingstechnieken en vormen van zelfmassage, gebaseerd op het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga. Je leert contact maken met je gevoelens en sensaties en je hart te openen.

Kum Nye Tibetaanse Yoga opent je voor al je ervaring. Door te onstpannen en te voelen kom je beter in je vel te zitten. Welkom bij de jaartraining Kum Nye ontwikkelen bij Nyingma Centrum Nederland.

De oefeningen bevorderen de integratie van lichaam, geest, gevoel en zintuigen. Daardoor verlicht je spanningen en transformeer je negatieve gedragspatronen. Je voelt je blijer, gezonder en vitaler.

De oefeningen in deze training vormen een goede voorbereiding en aanvulling op je meditatiebeoefening.

Kum Nye verdiepen – Jaartraining II

Oefeningen uit het eerste Kum Nye boek worden aangevuld met zintuigoefeningen uit Kum Nye – De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn. Naarmate je meer oefent gaat de Kum Nye-ervaring steeds meer over in een meditatieve ervaring – en andersom. De ervaring verdiept zich wanneer je de training een tweede of derde keer volgt.

Kum Nye verruimen – Jaartraining III

Een lessenserie waarin je de diepere lagen van Kum Nye beoefening onderzoekt. De jaartraining is gericht op het verruimen en het belichamen van wat je hierbij zal ontdekken en ervaren. Het accent ligt op het oefenen met het tweede Kum Nye boek ‘De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn’, aangevuld met oefeningen uit het eerste boek en Gebaren uit het derde boek: Kum Nye Dancing.

Vreugde van zijn – Jaartraining III en cursus

De cursus en jaartraining Vreugde van Zijn wijzen wegen naar innerlijke vrede, niet afhankelijk van voorwaarden en omstandigheden buiten ons. Je leert verschillende manieren onderscheiden waarop je het gevoel van ‘compleet zijn’ verliest – en manieren om dat te herstellen. Je verdiept het gewaarzijn via al je zintuigen en oefent met een serie subtiele Kum Nye oefeningen uit het boek Kum Nye – de betekenis van vreugde de betekenis van zijn.

Kum Nye Werkt – Jaartraining III

Deze jaartraining combineert twee paden of studievelden: ‘spirituele beoefening’ via Kum Nye en ‘werk’ via Skillful Means. In de lessen vloeit de kennis besloten in de Kum Nye-boeken samen met de wijsheid en vaardigheden beschreven in het boek Skillful Means. Hierdoor kunnen stress en spanning in je werk geleidelijk verminderen om plaats te maken voor plezier, creativiteit en ontspanning. Zo leer je wat het betekent om vaardig te handelen in alle situaties die zich in ons leven en ons werk voordoen.

Kum Nye in het dagelijks leven – Jaartraining III

Deze gevorderde jaartraining is gebaseerd op een lessenserie van Arnaud Maitland, senior Kum Nye docent, om Kum Nye in het dagelijks leven te ‘verweven’. Het programma biedt suggesties om het gevoel van innerlijke heelheid en een positieve kijk, de resultaten van Kum Nye-beoefening, in stand te houden en uit te bouwen. Daartoe kijken we naar allerlei soorten levenssituaties en onderzoeken we hoe we er Kum Nye in kunnen brengen. Door middel van oefeningen, tijdens de les en in je dagelijks leven, proberen we langzaam aan verliefd te worden op Kum Nye. Doel van Kum Nye in het dagelijks leven is aanwezig te leren zijn in het nu, elke dag.

Kum Nye Dancing – (introductie)Cursus en Oefengroep

Krachtige, meditatieve dans met gebaren die diepe betekenis uitdrukken. Ervaring met andere vormen van Kum Nye wordt aanbevolen, maar is niet strikt noodzakelijk.

Na deelname aan de cursus kun je aansluiten bij de doorgaande oefengroep Kum Nye Dancing. Gebaseerd op het boek Kum Nye Dancing, te koop via Dharma Publishing of de Lotus Design Winkel te Amsterdam.

Kum Nye 50+ – Cursus

Deze lessen zijn speciaal bedoeld voor 50-plussers. Het kan prettig zijn om samen met leeftijdsgenoten te oefenen.

Basisopleiding tot Kum Nye trainer

De wens om de weldaden van Kum Nye verder de wereld in te brengen vormt de drijfveer tot het aanbieden van de basisopleiding tot Kum Nye trainer. Dit traject is ook toegankelijk voor ervaren studenten die de eigen beoefening intensief willen verdiepen. Meer informatie lees je in de uitgebreide Studiegids Basisopleiding Kum Nye trainer.

Oriëntatiedag basisopleiding tot Kum Nye trainer

Voorafgaand aan de opleiding organiseren we oriëntatiedagen, waarop je terechtkunt met al je vragen en een voorproefje kunt nemen op de opleiding.

Kum Nye Community

Voor geautoriseerde Kum Nye docenten biedt Nyingma Centrum Nederland een aantal keer per jaar een intensief na- en bijscholingsprogramma Kum Nye aan.

Kum Nye elders in Nederland

De cursussen Kum Nye Yoga worden aangeboden in Amsterdam en op andere plaatsen in Nederland. Daarnaast worden steeds meer cursussen (ook) online aangeboden.

Retraites

Nyingma Centrum Nederland organiseert regelmatig, ook samen met de centra in Amerika en Duitsland, retraites waarin Kum Nye een belangrijke rol speelt. Deze zijn live en online te volgen. Kijk hier voor het actuele aanbod.

Kum Nye zelfstudieprogramma’s

Onze afdeling Boeddhisme Online biedt verschillende mogelijkheden om met zelfstudieprogramma’s Kum Nye te werken. Op je eigen plek en in je eigen tijd.

E-Introductie Kum Nye – Luisteren naar het lichaam

6 lessen met inspirerende inleidingen en audio-opnamen waarin je kennismaakt met de belangrijke basisthema’s van Kum Nye.

E-Kum Nye 50+ – Energie laten stromen op elke leeftijd

De E-Kum Nye 50+ cursus diept twee Kum Nye thema’s uit: voelen en het subtiele energielichaam. Het zijn 2 series met elk 5 videolessen die gegeven zijn door Charaka Jurgens.

E-Kum Nye Verdiepen – Integreer Kum Nye in je dagelijks leven

Wil je Kum Nye onderdeel maken van je dagelijks leven? Dan bieden deze verdiepende trainingen je daar de structuur en inspiratie voor. De E-Kum Nye verdieping bestaat uit 10 niveaus van elk 10 lessen. 

Kum Nye literatuur

Door Tarthang Tulku:

Het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga bevat meditaties, houdingen en zelfmassage-oefeningen.

Het rijk geïllustreerde Tibetan Relaxation, Kum Nye Massage and Movement (te koop via Bol.com of Amazon, ter inzage in de bibliotheek) documenteert een selectie van de houdingen uit het eerste boek met fotoreeksen. Ook geeft het waardevolle achtergrondinformatie over Kum Nye.

Tweede Kum Nye boek van Tarthang Tulku

Kum Nye – de betekenis van vreugde, de betekenis van zijn wijst de weg naar innerlijke vrede, niet afhankelijk van voorwaarden en omstandigheden buiten ons.

In Kum Nye Dancing: Introducing Mind to the Treasures the Body Offers (ook te koop via de Lotus Design Winkel) introduceert Tarthang Tulku de dimensie van tijd: oefeningen worden – als een dans – uitgevoerd op een vast ritme.

De naam Kum Nye is wettelijk beschermd. In de Benelux mag Kum Nye uitsluitend onderwezen worden door docenten van Nyingma Centrum Nederland en door trainers die hiertoe door Nyingma Centrum Nederland zijn geautoriseerd. Nyingma Centrum Nederland is de enige organisatie in de Benelux die geautoriseerd is Kum Nye trainers op te leiden.

Terug naar het overzicht van Studievelden