Pad van Schoonheid

Pad van Schoonheid - de kwaliteit van schoonheid wijst de weg naar wijsheid - Nyingma Centrum Nederland

Door schoonheid naar vrijheid

Innerlijk herkennen van schoonheid geeft een transformerende kijk op wie we zijn en wat we kunnen. Uiteindelijk onthult dat een pad naar vrijheid.

Vaak zijn wij op onze weg naar volwassenheid ons aangeboren vermogen om schoonheid te ervaren verloren. We zijn verleerd de overal aanwezige schoonheid op te merken.

  • Wil je meditatief werken met boeddhistische kunst?
  • En je openen voor een nieuwe manier van zien en weten?
  • Wil je waardering ontwikkelen voor de zintuigen, gevoelens, de geest en het leven zelf?
  • En leren je zintuigen te openen, zodat het makkelijker wordt negatieve situaties te transformeren?

Laat je inspireren op het Pad van Schoonheid!

Binnenkort bij Nyingma

Huidige maand

Geen activiteiten

Wat is het Pad van Schoonheid?

In de Tibetaanse traditie is kunst een gids naar Verlichting: een systeem van symbolische afbeeldingen om het gewone dualistische bewustzijn te transformeren in het hoogste begrip van de werkelijkheid. Door te concentreren op de gebaren, vormen, proporties en kleuren, is het mogelijk een proces te activeren van innerlijke ontwikkeling dat een nieuwe dimensie van bewustzijn produceert.

Schoonheid speelt hierbij een cruciale rol. De schoonheid van de natuur wijst ons als eerste de weg en verbindt ons opnieuw met ons aangeboren vermogen om schoonheid te ervaren.

Op het Nyingma Centrum werken we met schoonheid via boeddhistische kunst. Symbolen als tsatsa’s, de stoepa en de acht kostbare symbolen brengen ons hart via onze handen direct in contact met de zegeningen van deze verlichte vormen.

Inner Gold Tsatsa-project - Help mee tsatsa's maken als vrijwilliger bij de Sacred Art Studio van Nyingma Centrum Nederland
Tsatsa

Pad van Schoonheid bij Nyingma

Introductiecursus Pad van Schoonheid

In deze introductiecursus Pad van Schoonheid leer je je omgeving intens te beleven door je hart te openen.. Onze zintuigen zijn onze partners in het voeden van ons hart. Ontspanning is de basis die we nodig hebben om subtiele indrukken te verstaan. Tijdens deze cursus is er dan ook aandacht voor Meditatie, Kum Nye en visualisatie om ons met andere praktische oefeningen intenser te kunnen verbinden, zoals o.a. observeren en tekenen.

Cursus Pad van Schoonheid – Boeddhistische symbolen

In de cursus Pad van Schoonheid-Boeddhistische symbolen maak je kennis met de zachte kracht van schoonheid. Je leert aan de hand van oefeningen om je open te stellen voor schoonheid – zowel in de natuur als in de boeddhistische kunst en symboliek – en maakt contact met je diepste gevoelens en wijsheid, de kern van je bestaan.

Meewerken met maken van boeddhistische kunst

Wil je via boeddhistische kunst contact maken met schoonheid? Dan ben je welkom om in de Buddhist Sacred Art Studio mee te werken aan het vervaardigen van boeddhistische kunst. Je werkt mindful en zoveel mogelijk in stilte.

In het najaar van 2022 heeft Nyingma Centrum Nederland samen met Nyingma Zentrum in Keulen, Duitlsland, gewerkt aan de productie van 2000 gebedsvlaggen. Dit project is begonnen op uitnodiging van Tarthang Tulku Rinpoche, vanwege het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

In 2024 heeft de Buddhist Sacred Art Studio twee projecten: een Stoepa-project en een Amitayus-tsatsa project. Naar Tibetaanse technieken die zijn overgedragen op Odiyan Retreat Center, gaan we ook in Amsterdam stoepa’s van klei maken. Je bent van harte welkom om als vrijwilliger mee te helpen op vrijdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur. Stuur, om je aan te melden, een e-mail aan nyingmacentrum[at]nyingma.nl.

Stilteretraite met Hemelvaart

Een keer per jaar, in het Hemelvaartweekend, is er op het prachtige landgoed Bleijendijk een stilteretraite. Vier dagen om stil te worden en je te openen voor de schoonheid van de omringende natuur in een ontluikend voorjaar. Een gelegenheid om schoonheid en evenwicht in jezelf te ontdekken, ook als het je niet mee zit. Of misschien wel juist als je je onrustig voelt of met tegenslag te maken hebt.

Literatuur

Laat je inspireren door de boeken van Tarthang Tulku over de transformerende kracht van schoonheid. Hieronder een greep uit titels, beschikbaar via de Lotus Design Winkel

Seeing the Beauty of Being
Mandala Gardens
Love of Beauty
A Garland of Flowers

Terug naar het overzicht van Studievelden