Skillful Means

Studieveld Skillful Means - De wijsheid van het boeddhisme in je werk - Nyingma Centrum Nederland

Voldoening in je werk en je leven

Skillful Means helpt je op een ontspannen manier resultaten te halen, ongeacht omstandigheden. Sterker nog, je leert je moeilijkheden gebruiken om tot bloei te komen. Niet alleen op je werk maar in je ‘gewone’ dagelijkse leven.

  • Ervaar jij stress op je werk?
  • Zou je meer uit je werk en je dag willen halen?
  • Wil je betekenisvol leven en werken?

Dan is Skillful Means iets voor jou!

Wat is Skillful Means

Wat is Skillful Means?

Het lijkt een simpele wens: elke ochtend positief de dag in gaan en elke avond tevreden terugkijken. Toch ervaren we vaak onrust. Stress en zorgen kunnen in de weg zitten. Daarom lukt het soms niet om voluit te leven. Gelukkig kun je dit probleem zelf oplossen.

De benadering van Skillful Means helpt je om voldoening te halen uit elke dag. In deze benadering gebruik je je dagelijkse activiteiten als proeftuin om de weg naar innerlijke vrijheid te openen.

Je gaat op onderzoek uit en oefent direct in je dagelijks leven met thema’s als ontspanning, waardering, tijd, verandering, zelfvertrouwen en loslaten. Zo worden de uitdagingen van je dagelijkse leven je leraar.

Gaandeweg ontdek je dat positieve eigenschappen als zelfvertrouwen, ontspanning, energie en blijdschap van nature in ons aanwezig zijn. Je haalt meer resultaat uit je inzet en je gaat bloeien. En de mensen om je heen hebben daar ook baat bij.

Je dagelijks leven als leraar

Bij het Nyingma Centrum werken alle medewerkers, docenten en vrijwilligers volgens de Skillful Means methode.

Tarthang Tulku ontwikkelde deze benadering als handvat voor zijn studenten. Hij merkte op, dat zij werk zagen als een last, of als een middel om iets anders te bereiken, in plaats van als een betekenisvolle uitdrukking van kennis en energie. Met de methode van Skillful Means leerden zij hun werkhouding te transformeren. Zo werd werk een pad van leren, waarin voldoening, persoonlijke groei en effectief werken elkaar blijvend versterken.

“Ieder moment in het leven is een gelegenheid om te leren; iedere ervaring verrijkt ons leven.”
Tarthang Tulku in Skillful Means

Skillful Means binnenkort bij Nyingma

za05febHele dagUitgelichtStart Opleiding tot Trainer Krachtig in BalansOndersteun anderen om met meer plezier en voldoening te werken(Hele dag: zaterdag) Meditatieruimte Begane grond

za26mrt10:0013:00UitgelichtWorkshop Stress transformeren in voldoeningTevredenheid en lichtheid kun je leren!10:00 - 13:00 Online via Zoom

Leerpad Skillful Means

Stress transformeren in voldoening – Jaartraining I

Leer stress voorkomen en transformeren.

We werken met vijf balansen:

  1. lichaam en geest,
  2. geven en ontvangen,
  3. denken en voelen,
  4. doen en zijn, en
  5. werk en privé.

Je leert diep ontspannen in stressvolle situaties, waardoor je gaat zien dat het mogelijk is om in allerlei omstandigheden je evenwicht te behouden of herstellen. Je verhoogt tegelijkertijd je effectiviteit en het plezier in je werk.

Een betekenisvol leven activeren – Jaartraining II

Zodra je contact maakt met tijd wordt er iets in je wakker. Je maakt contact met je diepere behoeften en wensen. Je innerlijke vermogens – gewaarzijn, concentratie en energie – en de dingen die je tot stand wilt brengen gaan elkaar versterken. Meer en meer afgestemd op tijd wordt je leven creativiteit: open om elke vorm aan te nemen.

Werken met wijsheid – Jaartraining III

In deze jaartraining van twee cursussen onderzoek je de werking van je geest in actie. Dat doe je ervaringsgewijs en in vernieuwende interpersoonlijke oefeningen. Er ontstaat een natuurlijk inzicht dat direct doorwerkt in je dagelijks leven.

Workshop Stress transformeren in voldoening

Doel van deze workshop is niet zozeer om stress te verminderen, maar om het transparanter te maken. Daardoor heeft stress je niet meer zo in haar greep. De lichtere en blijere momenten krijgen meer ruimte.

Workshop Open Communicatie

Als we met elkaar spreken en naar elkaar luisteren vanuit innerlijke stilte, ontwikkelen wederzijds vertrouwen en een creatieve dialoog zich op een natuurlijke wijze. In deze workshop help je elkaar om je te bevrijden van veel onnodige mentale belasting.

Zelfstudieprogramma’s Skillful Means

Twee Skillful Means trainingen zijn 24/7 te volgen via boeddhismeonline.org:

Skillful Means in vrijwilligerswerk

Wanneer je je als vrijwilliger inzet voor het Nyingma Centrum, leer je heel gericht te werken vanuit de benadering van Skillful Means. Je werkt aan interessante projecten en vergroot je innerlijke en praktische vaardigheden. Je wordt hierin begeleid door ervaren medewerkers van ons centrum.

Skillful Means voor organisaties

MindingWork biedt aan organisaties en bedrijven praktische trainingen en workshops op locatie, onder meer gericht op stresspreventie en succesvol samenwerken. In overleg leveren wij ook maatwerktrainingen.

Literatuur

Door Tarthang Tulku:

Arnaud Maitland, senior student van Tarthang Tulku, schreef over het toepassen van Skillful Means in zijn bedrijf:

Terug naar het overzicht van Studievelden

X