Boeddhistische studie en beoefening

Een pad dat leidt naar inzicht en compassie

Wat is Boeddhisme?

Boeddha Sakyamuni ging op zoek naar de oorzaken en de oplossing van menselijk lijden. Ieder mens wil gelukkig zijn. En ieder mens heeft problemen en frustraties. De Boeddha ontdekte dat de geest daarin een belangrijke rol speelt – en dat je de geest kunt trainen om anders te reageren. Hij bracht de geest in kaart en stippelde een pad uit, dat leidt naar het einde van ons dagelijks ‘lijden’. Wil je dat pad bewandelen, dan doe je dat met je eigen geest als metgezel.

Boeddhistische studie en beoefening

Tarthang Tulku maakte de inzichten van de Boeddha en van andere grote boeddhistische leermeesters op diverse manieren voor ons toegankelijk. In de elkaar opvolgende jaartrainingen Boeddhistische studie en beoefening maak je kennis met de belangrijkste elementen van het traditionele boeddhistische pad. In onze lessen gebeurt dat in een voortdurende wisselwerking met je eigen ervaring.

  • Wil je diepgaand jezelf en je geest te leren kennen en leren transformeren?
  • Spreekt het je aan om te studeren aan de hand van de klassieke teksten, die al honderden jaren mensen de weg wijzen naar vervulling en verlichting?
  • Wil je samen met anderen leren en groeien?

Meld je dan aan voor het leerpad ‘Boeddhistische studie en beoefening’.

Boeddhistische studie en beoefening binnenkort bij Nyingma

Huidige maand

vr23aug(aug 23)15:30zo25(aug 25)15:30Zomerretraite - Het LevenswielEen experientiele introductie in het boeddhisme

do29aug19:00do20:00Information session Deepening Dimensions of MindQ and A session

ma02sep07:00ma08:15Start maanceremonie-intensive

do05sep19:00do20:30Start Deepening Dimensions of Mind9 Month International Program based on Dimensions of Mind by Tarthang Tulku

ma09sep19:00ma20:30Start jaartraining Mind en de Drie TrainingenBoeddhistische studie en beoefening – Jaartraining II

do12sep19:00do20:30Start Jaartraining Vertrouwen en ToevluchtBoeddhistische studie en beoefening – Jaartraining IV

di17sep19:30di21:00Start Lojong Mind training jaar 2 | Live & OnlineJaartraining voor gevorderden

wo18sep20:30wo21:30Volle Maan mantra chant live & onlineVajra Guru Mantra chant om onrust te transformeren in licht en helderheid.

za28sep16:00za17:00Medicijnboeddha ceremonie live & onlineEen krachtige ceremonie om de helende kracht van de Medicijn Boeddha aan te roepen

do17oct20:30do21:30Volle Maan mantra chant live & onlineVajra Guru Mantra chant om onrust te transformeren in licht en helderheid.

vr18oct(oct 18)19:00za19(oct 19)22:00Cultivating the Four Immeasurables2 day webinar retreat with Hugh Joswick en Mark Henderson

za26oct16:00za17:00Medicijnboeddha ceremonie live & onlineEen krachtige ceremonie om de helende kracht van de Medicijn Boeddha aan te roepen

Leerpad van Boeddhistische studie en beoefening

De Dharma als gids – Jaartraining I

Om je geest te kunnen trainen, moet je weten wat zich allemaal afspeelt in die geest. De eerste jaartraining begint daarom met de ‘Vier Fundamenten van Mindfulness’. Je oefent om je gewaar te zijn van je lichaam, je gevoelens en sensaties, je geest en gedachten en van objecten van je geest.

Met dit ruimer gewaarzijn bestudeer je de Vier Edele Waarheden van de Boeddha. Je onderzoekt ze in je dagelijks leven, aan de hand van lastige situaties, emotionele reacties en hinderlijke manieren van denken. Door actief aan de slag te gaan hiermee, vind je betekenis in je leven. Geschikt voor iedereen die eerder een jaartraining in het Nyingma Centrum heeft gevolgd of na toestemming van de docent.

Mind en De Drie Trainingen – Jaartraining II

Door verantwoordelijkheid te nemen voor je geest, maak je de weg vrij voor innerlijke vrijheid. De tweede jaartraining legt het fundament hiervoor. Je begint met reflectie op je visie, houding en gedrag en leert – vooral door beoefening – over de drie trainingen: morele discipline, meditatieve concentratie en dan wijsheid. Je maakt in de training van wijsheid een begin met de analyse van je ‘gewoonlijke’ ervaring, aan de hand van ‘Abhidharma’ teksten.

Geschikt voor wie eerdere Jaartraining I volgde, of na toestemming van de docent.

Onderzoeken van het ‘zelf’ – Jaartraining III

In Jaartraining III vervolg je de training van wijsheid en vraag je je af of ‘ik’ – je ‘zelf’ – wel zo vast en zo waar is als je dacht. Dat doe je niet conceptueel, maar in je ervaring. Je zet een vergrootglas op ‘jouw ervaring’ en stelt vragen bij je dagelijkse aannames. Ook leer je de schakels kennen en herkennen, die de Boeddha onderscheidde in de cyclus van lijden.

Geschikt voor wie eerdere Jaartraining II volgde, of na toestemming van de docent.

Vertrouwen en toevlucht – Jaartraining IV

Met alles wat je geleerd hebt groeit je vertrouwen in de Boeddha en de weg die hij je wijst. Toch merk je, dat het het verleidelijk is om hier niet direct naar te handelen. In Jaartraining IV contempleer je daarom ‘De vier gedachten’, die de geest naar de Dharma keren. Je onderzoekt wat je echt vertrouwen kan geven. Doordrongen van de urgentie en noodzaak om het roer om te gooien, stel je je vertrouwen in de Boeddha en neem je ‘toevlucht’ in de Dharma.

Geschikt voor wie eerdere Jaartraining III volgde, of na toestemming van de docent.

In jaartraining IV worden twee onderdelen aangeboden die ook apart als cursus kunnen worden gevolgd:

De kracht van vertrouwen en gebedCursus

In de korte cursus De kracht van vertrouwen en gebed onderzoeken we vertrouwen en gebed als directe ingang naar wie we ten diepste zijn.

De Vier Onmetelijke KwaliteitenCursus

De belangrijkste stap op het pad naar innerlijke vrijheid is te beseffen dat dat alleen maar kan door het begrijpen van de geest. De cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten gaat over de verdere praktische toepassing en beoefening van het onderzoeken van het zelf.

Lojong Mind Training – Jaartraining V

Lojong Mind Training jaar 1

Lojong Mind Training jaar 2

Lojong is een mind training, een ‘training van de geest’. Het is de klassieke Tibetaans Boeddhistische training voor het ontwikkelen van Bodhicitta, de geest van verlichting die wijsheid en compassie in zich verenigt. 7 stappen en 59 slogans leiden je heel precies door deze training heen. Centraal in de lessen staat het Engelstalige boek Path of Heroes van de grote meester Zhechen Gyaltsab, met toelichtingen van Tarthang Tulku.

Geschikt voor wie eerdere Jaartraining IV volgde en voor gevorderde Nyingma studenten na toestemming van de begeleiders

Kom ook eens naar een van onze ceremonies.

Terug naar het overzicht van Studievelden