Meditatie en mindfulness

Vanuit kalmte je geest leren kennen

Je hebt al baat bij meditatie en mindfulness als je even de tijd neemt om stil te zijn. Mediteer je regelmatig, dan wordt je meditatie een ankerpunt in je leven.

  • Zoek je naar rust en ruimte?
  • Wil je zicht krijgen op wat er zich allemaal in je afspeelt?
  • Vraag je je af hoe je meer ‘aanwezig’ kunt zijn in je dagelijkse leven?
  • Mediteer je al een tijd en merk je dat je niet verder komt?

Doe dan mee met de Jaartraining Meditatie Ontwikkelen (start weer in september), de Introductiecursus Meditatie: Kalmte en Mindfulness, de meditatiecursus Helderheid en Inzicht of de Basiscursus Meditatie voor jongeren. Elke maand zijn er ook themaworkshops meditatie op zaterdag.

Over meditatie en mindfulness

Je hebt het druk en merkt dat je je aandacht niet volledig bij je dagelijkse bezigheden houdt. Dat is niet bevredigend. Door meditatie en mindfulness zoek je de stilte op, schep je ruimte een leer je om middenin de drukte helder en aanwezig te blijven. Maar de gewoonte is sterk. En als je stil wordt, komen er vragen. Het is daarom fijn om samen met anderen te trainen.

Meditatietraining bij Nyingma begint met ontspanning, want het kan een uitdaging zijn om te mediteren zonder in gedachten verzeild te raken. Daarom werken we in onze meditatielessen met Kum Nye Yoga oefeningen, die het vermogen hebben je aandacht van je hoofd in je lichaam te brengen.

Ontspanning maakt het mogelijk om te zien en te ervaren wat zich in je binnenwereld afspeelt, zonder dat je daar iets van ‘vindt’. Hiermee leg je het fundament voor een open houding waarin ruimte is voor alles wat zich aandient in je leven.

Mindfulness en zelfobservatie ondersteunen je in je meditatie. Met mindfulness leer je je aandacht te richten op je lichaam, je adem en je geest, waardoor je gewaarzijn uitbreidt.

Aan de hand van oefeningen stimuleren wij je om datgene wat je tijdens je meditatie leert, ook uit te breiden naar je dagelijks leven. Hierdoor dienen zich nieuwe mogelijkheden aan, die je eerder niet kon vermoeden.

Meditatie en mindfulness vormen de basis voor innerlijke rust en inzicht. Tarthang Tulku schrijft in Verborgen vrijheid:

“Geleidelijk, bijna onmerkbaar, transformeert meditatie de kwaliteit van je dagelijks leven. Het stimuleert creativiteit, stelt je mentale capaciteiten op de proef en integreert lichaam en geest. Wanneer je gewaarzijn toeneemt, komt een innerlijke bron van vervulling tot je beschikking, die ieder moment van je ervaring verrijkt.”

Meditatie en mindfulness binnenkort bij Nyingma

za09mrt10:00za13:00Verborgen vrijheidWorkshop Meditatie en mindfulness #6

Meer...

za06apr10:00za13:00Omgaan met tegenslag en pijnWorkshop Meditatie en mindfulness #7

Meer...

za11mei10:00za13:00Meditatie in actieWorkshop Meditatie en mindfulness #8

Meer...

Meditatie en mindfulness bij Nyingma

Open Lessen

Je kunt vrijblijvend kennismaken met meditatie in de

Jaartraining Meditatie ontwikkelen

In deze training van een jaar leer je eerst om te ‘zitten’, te ontspannen en je te openen. In de tweede helft van de training leer je om te gaan met obstakels en ontstaat er meer ruimte voor inzicht. Negen workshops en een passe-partout voor de Open Lessen Kum Nye op zondag maken deel uit van de jaartraining.

Innerlijke vrijheid – Basiscursus meditatie voor jongeren

Speciaal voor jongeren van 20-35 jaar. Deze cursus is inhoudelijk niet anders dan de jaartraining, maar het kan fijn zijn om uit te wisselen met leeftijdsgenoten.

Zelfstudieprogramma’s meditatie en mindfulness

Liever op je eigen plek leren mediteren in je eigen gekozen tijd? Volg dan ons zelfstudieprogramma E-Verborgen Vrijheid – alles wordt meditatie.

Meditatiebeoefening verdiepen

Wanneer je een basis hebt in meditatie kun je doorstromen in de studiepaden Jezelf en je geest leren begrijpen en de meer klassieke Boeddhistische Studie en Beoefening.

Literatuur

Tarthang Tulku schreef speciaal voor westerse studenten een drietal boeken over meditatie:

Terug naar het overzicht van Studievelden