Cursus Klassiek Tibetaans III – Module 2

Leer online via webinars en een workshop de taal van het Tibetaans boeddhisme - Training verzorgd door Nyingma Centrum Nederland

Verder oefenen met vertalen van Tibetaanse teksten

In deze cursus Klassiek Tibetaans III – module 2 oefen je verder met het vertalen van Tibetaanse teksten op een beginnend niveau, met aandacht voor de methodologie en principes van het vertalen van boeddhistische teksten. Je maakt kennis met uiteenlopende literaire genres uit verschillende periodes.

Je kunt aan deze cursus meedoen als je de basisgrammatica van het Klassiek Tibetaans beheerst (Klassiek Tibetaans I en II of een vergelijkbare opleiding).


Begeleiders

Guda van der Lee | docent Tibetaanse taal en Caring bij Nyingma Centrum Nederland

Guda van der Lee is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker in de Fysische geografie en Bodemkunde en was werkzaam op de Universiteit van Amsterdam en bij Delft Hydraulics. In 2004 maakte ze de overstap naar het Montessorionderwijs en heeft vervolgens als kleuterleerkracht gewerkt tot ze in 2012 de gelegenheid kreeg om op het Nyingma Centrum te gaan werken bij Uitgeverij Dharma. Sinds 2017 woont Guda in Noorwegen waar ze online lessen geeft in Caring en Tibetaans en ook nog steeds actief is voor de uitgeverij.

Marjolein Peters is socioloog en werkt in verschillende hoedanigheden aan Europese Commissie projecten op het gebied van de arbeidsmarkt- en sociaal beleid. Zij voert als zzp’er opdrachten uit samen met  consultancy bedrijven in verschillende landen. Vanwege haar interesse in het Tibetaans Boeddhisme begon zij in 2016 zij cursussen Tibetaanse taal en literatuur te volgen bij het Nyingma centrum. Vanaf januari 2023 start zij met lesgeven samen met Guda van der Lee, onder begeleiding van Guusje Ebbens.


Het traditionele Tibetaans boeddhisme kent een rijke en omvangrijke literatuur. Door de Tibetaanse taal te leren krijg je toegang tot deze teksten, waarvan maar een fractie vertaald is naar westerse talen.

Het online lesprogramma Tibetaanse taal en literatuur bestaat uit drie niveaus:

  • Klassiek Tibetaans I – 1 module van 10 lessen van 1 uur en 1 online workshop van 2 uur
  • Klassiek Tibetaans II – 4 modules van 8-11 lessen van 1 uur
  • Klassiek Tibetaans III – 5 modules van 12-18 lessen van 1 uur en 15 minuten

Lees hier meer over de inhoud van het totale lesprogramma Tibetaanse Taal en Literatuur


Praktische informatie

Werkvormen

De online lessen vinden live plaats via zoom en zijn alleen op het aangegeven tijdstip te volgen. Bij incidentele verhindering kunnen wij de les voor je opnemen, zodat je hem op een later tijdstip kunt inhalen.

De zoomlessen zijn het best te volgen op een computer of laptop met webcam, speakers en microfoon. iPads en tablets zijn minder geschikt.

Aangezien we tijdens de les samen oefenen is het prettig als je in een rustige ruimte zit, met weinig achtergrondgeluid.

Literatuur

Het cursusmateriaal wordt online beschikbaar gesteld.

Lees meer over de studie van Tibetaanse taal en literatuur bij Nyingma Centrum Nederland.