Cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten | Online | Start 27 feb ’25

De belangrijkste stap op het pad naar innerlijke vrijheid is te beseffen dat dat alleen maar kan door het begrijpen van de geest. De cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten gaat over de verdere praktische toepassing en beoefening van het onderzoeken van het zelf.

De leringen van de Boeddha – de visie op lijden en de oplossing voor onze frustraties – hebben alle gemeen dat ze een focus hebben op de mind, de geest. Je geest kan zijn als een vriend die je helpt en steunt, of als een vijand die simpele ervaringen verandert in frustraties. De klassieke lering van de ‘De Vier Onmetelijke Kwaliteiten’ leiden je ‘voorbij het ik’. Ze helpen je een echte verbinding aan te gaan tussen ‘ik en de ander’, die de pijn en eenzaamheid van dat vaste ik oplost en zo ware vreugde en vervulling brengt voor jezelf en anderen.

De cursus vormt het derde deel van de jaartraining Vertrouwen en Toevlucht. Ze kan onafhankelijk van de jaartraining worden gevolgd.

Schrijf je in voor de cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten

  • 27 febr t/m 22 mei 2025 (geen les: 1 mei)
  • Donderdagavond van 19.00 – 20.30 uur
  • 12 lessen
  • Online
  • maximaal 20 deelnemers

Kosten: € 155,-


“May all beings be happy,
and may they be free from suffering.
May they never be separated from joy,
and may their mind rest in peace.”


Programma van de cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten

27 februari t/ m 22 mei 2025

Liefdevolle vriendelijkheid, Compassie, Vreugde en Gelijkmoedigheid.

Het boeddhisme spreekt van Vier Onmetelijke Kwaliteiten: Liefdevolle vriendelijkheid, Compassie, Vreugde en Gelijkmoedigheid. Ze vormen de aspiratie en voorbereiding voor ‘Bodhicitta’, de verlichte geest ten behoeve van alle wezens.

De Vier Onmetelijke Kwaliteiten brengen ruimte in je vaste aannames over ‘ik’ en ‘de ander’. En gaan ook dieper, want het komt neer op wat echte ‘vrijheid’ voor je is, voorbij grenzen.

Ze helpen je zinloze gewoontes en fixaties losser te maken en negatieve zelf-gerichtheid te onderkennen en op te geven. Zodat een onvoorwaardelijke vriendschap met jezelf kan groeien en tegelijk een ware solidariteit met anderen.

En het mooie is: die twee houdingen gaan samen; ze kunnen niet zonder elkaar. De Vier Kwaliteiten lossen zo de barrières op van gevoelens van eenzaamheid en isolatie en brengen kalmte en helderheid.

Gelijkmoedigheid is de staat van de mind die in evenwicht blijft, onpartijdig is, accepteert. En is de basis voor de andere drie.

Liefdevolle vriendelijkheid is de diepe wens en intentie dat iedereen gelukkig mag zijn.

Compassie is de diepe wens en intentie dat iedereen vrij mag zijn van frustratie en lijden; gaat zelf-gerichtheid tegen en zorgt voor verbinding met anderen.

Vreugde is je ondersteuning en is ook een ‘meelevende’ vreugde bij het zien van geluk van anderen.

In 12 lessen ervaar je aan de hand van oefeningen en teksten wat ze nog meer betekenen en je bieden.

Deze boeddhistische cursus is geschikt voor zowel gevorderden in meditatie of boeddhistische training, als voor beginners met enige ervaring in meditatie.


Begeleiding

Ans Vos is werkzaam geweest als voorlichter en trainer bij natuurorganisaties. Gaandeweg breidde haar hart voor natuur zich uit naar hart voor de heldere en mooie Dharma. Ze is lid van het bestuur van Nyingma Centrum Nederland en geeft cursussen in Meditatie en Boeddhistische studie en beoefening.


Praktische informatie

Voor wie?

Deze cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten staat open voor alle studenten met enige ervaring in meditatie en zelfobservatie.

Werkvormen

De lessen bestaan uit oefeningen zoals zelfobservatie, contemplatie en meditatie. Elke les kent ook een korte inleiding met uitwisseling over kernpunten. Ten slotte krijg je wekelijks een oefening mee voor toepassing in je dagelijks leven.

Literatuur

In de lessen maken we gebruik van hoofdstukken uit de volgende boeken van Tarthang Tulku, desgewenst te koop in de Lotus Design Winkel

Hoofdstukken uit Ways of Enlightenment worden uitgereikt in werkvertaling.