Zomerretraite Waarderen van je leven | Live | 16-18 aug

Kum Nye weekendretraite

In deze Kum Nye weekendretraite Waarderen van je leven beleven we ‘gewoon’. Veel van wat er zich aan ons voordoet vinden we gewoon en geven we geen aandacht.

We zijn ons niet bewust dat juist in het gewone de voeding schuilt, die we nodig hebben om evenwichtig te zijn. In Kum Nye termen vertaald: om gezond en gelukkig te zijn.

In een intensief Kum Nye weekend in stilte kunnen we daarvan de smaak te pakken krijgen. Stilte is ’n krachtig middel om ons ‘gewone’ afgeleid zijn te herkennen en los te laten.

Een avontuur voor iedereen, ongeacht Kum Nye ervaring, leeftijd of conditie.

We herinneren ons allemaal wel momenten waarop we ons heel levendig voelden en de wereld nieuw en veelbelovend leek, als een bloementuin op een mooie lentemorgen. Door welke omstandigheden zo’n moment ook wordt veroorzaakt, vaak is er een gevoel van intense vitaliteit dat gedragen wordt door het besef dat alle elementen in volledige harmonie zijn met elkaar. De lucht lijkt te trillen van leven, ons lichaam voelt gezond en energiek aan, onze geest is helder en vol vertrouwen.…..

De essentie van deze ervaring is evenwicht. Daaruit ontstaat een diep gevoel van tevredenheid, frisheid en heelheid dat ver uitstijgt boven het gevoel dat we gewoonlijk ‘geluk’ noemen. Kum Nye is de kunst van het ontwikkelen van dit evenwicht door lichaam, geest, zintuigen en omgeving te integreren. We leren de weldadige eigenschappen van de levende ervaring kennen.…..

Tarthang Tulku – Kum Nye Tibetaanse Yoga


Wat is Kum Nye Tibetaanse Yoga?


Kum Nye is geworteld in oosterse medische en meditatieve tradities met een diep inzicht in de wisselwerking tussen geest, lichaam, adem en zintuigen. Kum Nye oefeningen bestaan uit meditaties, houdingen, bewegingen, ademhalingstechnieken en vormen van zelfmassage. Met Kum Nye breng je je aandacht in je lichaam, zodat je mentaal en fysiek ontspant en opent. Daardoor is het zeer geschikt als voorbereiding op of in combinatie met meditatie. Zelfs enkele minuten Kum Nye per dag kan helpen om je evenwichtiger en gezonder te voelen, meer van het leven te genieten en het te waarderen. Kum Nye kan door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of conditie. Ook wordt het met succes toegepast door fysio- en psychotherapeuten.


Programma zomerretraite Waarderen van je leven

  • Vrijdag 16 t/m zondag 18 augustus 2024
  • Live bij Nyingma Centrum Nederland te Amsterdam; het is niet mogelijk om online aan deze retraite deel te nemen.
  • Overnachting op eenvoudige meerspersoonskamers in het centrum is inbegrepen.

Prijs € 225 inclusief alle vegetarische maaltijden en drankjes


Begeleiders

Charaka Jurgens

Charaka Jurgens maakte ruim dertig jaar geleden kennis met Kum Nye. Verrast door de kracht van de oefeningen in al hun eenvoud heeft zij zich er steeds meer in verdiept. Ook op hoge leeftijd krijgt ze er maar geen genoeg van. Kum Nye is voor Charaka een methode die de geest in contact brengt met de ongekende schatten van het lichaam. Het vele licht en vreugde die Kum Nye haar heeft gebracht, wil ze graag doorgeven. Een avontuur zonder einde!

Kijk hier naar een meditatie met Charaka Jurgens bij Nyingma Centrum Nederland.

Ien Oud heeft 25 jaar in de psychiatrie gewerkt. Nadat ze een cursus Mindfulness had gevolgd zocht ze naar meer verdieping en ontdekte Kum Nye bij Nyingma Centrum Nederland. Na het volgen van de opleiding tot Kum Nye trainer geeft ze les in Alkmaar en verzorgt ze ook de jaartraining ‘Kum Nye ontwikkelen’ in Amsterdam. Kum Nye betekent voor haar levendigheid en ruimte ervaren met als doel lichaam, spraak en geest te transformeren in open gewaarzijn.

Karin is in 2005 Kum Nye lessen gaan volgen, onder andere bij Charaka en Tetske in Nijmegen. Ze geeft inmiddels zelf les en volgde ter verdieping de opleiding tot Kum Nye trainer.

Kum Nye brengt mij dichter bij m’n ware zelf. Eén van de ervaringen waar ik dit aan merk is dat als ik samen op het Nyingma Centrum geoefend heb er vaak Kerstliedjes in me op komen. Ik zie dit als een uiting van het gevoel dat Kum Nye mijn hart opent, warmte en innerlijk licht brengt. Misschien niet zo boeddhistisch uitgedrukt, maar toch. De vele aspecten van KN en de niveaus waarop KN beoefend kan worden blijven me boeien.


Stilte vinden….

Binnenin stilte is evenwicht – geest en lichaam worden transparant, en we kunnen ontdekken wie we werkelijk zijn. Als alles vereenvoudigd wordt door stilte, lost alle verwarring van onze innerlijke kluwens en problemen geleidelijk aan op. Ware stilte komt van binnenuit. Het is niet alleen maar een niet-spreken; het is pure natuurlijkheid – volkomen kalm, zonder gefixeerdheid, zonder vooraf iets te moeten doen. Er is niets vereist, behalve enkel zijn.

Tarthang Tulku – Tibetan Meditation


Dagprogramma zomerretraite Waarderen van je leven

vrijdag 16 augustus

15.30-16.00: ontvangst
16.00-17.30: Kennis maken
18.00-19.30: diner
19.30-21.00: Kum Nye ervaren

zaterdag 17 augustus

07.00-08.15: Ochtendoefening
08.30-10.00: ontbijt
10.00-13.00: Focus op de zintuigen (incl pauze)
13.00-14.00: lunch
14.00-15.45: Open ervaren in praktijk brengen
15.45-16.00: pauze
16.00-17.30: Uitwisselen en Kum Nye dance
18.00-19.30: Diner
19.30-21.00: Zelfmassage

Zondag 18 augustus

07.30-08.15: Ochtendoefening
08.30-10.00: ontbijt
10.00-13.00: Ontspannen in ruimte (incl pauze)
13.00-14.00: lunch
14.00-15.30: Slotsessie