Cursus Mandala van Gewaarzijn | Online | Start 3 sept ’24

Skillful Means – Module 1 van de jaartraining Een betekenisvol leven activeren

Emotionaliteit en verwarring transformeren

1e les = gratis proefles!

In deze cursus Mandala van Gewaarzijn ligt de focus op de Skillful Means-benadering van de ‘Drie Trainingen’ : Bewustzijn/Gewaarzijn (Prajna), Concentratie (Samadhi) en Energie (Shila). De drie trainingen – Prajna, Samadhi en Shila – zijn fundamentele trainingen die de Boeddha heeft aangereikt om emotionaliteit en verwarring te transformeren en het ingewikkelde complex aan gewoontepatronen op te ruimen. We werken met het boek Bewustzijn, Concentratie en Energie van Tarthang Tulku.

In deze training werk je actief aan het transformeren van je eigen patronen. We gebruiken daarvoor de structuur van de Mandala, als een kaart en gids naar ‘creativiteit in actie’.

Tot bloei komen

Volgens Skillful Means wordt ons leven betekenisvol als onze innerlijke vermogens tot bloei komen. Dat gebeurt als we contact maken met tijd. Omdat ons leven tijd is hebben we voortdurend te maken met veranderingen, waar we vervolgens weer op reageren. Meestal zijn onze reacties gebaseerd op geconditioneerde patronen die voorkomen dat we tot bloei komen.

Zijn we voorgoed overgeleverd aan deze innerlijke conditioneringen, of kunnen we onze situatie positief beïnvloeden?

Gewaarzijn trainen

In deze cursus leer en ervaar je dat je die keuze hebt. Jij kunt jouw omstandigheden positief beïnvloeden door je aandacht actief in het huidige moment te houden. Dat ga je trainen in je dagelijkse activiteiten. Jezelf losmaken van geconditioneerde reactiepatronen heeft te maken met je vermogen om je aandacht actief in te zetten zodra de patronen opkomen en je niet mee te laten slepen. Het proces van verandering en transformatie begint met het trainen van gewaarzijn. Met gewaarzijn kun je jouw innerlijke bronnen (concentratie, discipline, energie) versterken en heb je de belangrijkste middelen ter beschikking om je hele leven tot bloei te laten komen.

Mandala

‘Mandala’ (Sanskriet) is een boeddhistisch symbool voor de structuur van de realiteit, afgebeeld als een bloem met vier bladeren. De Mandala onthult het nauwe verband tussen de waarneembare wereld van o. a. vormen, kleuren, smaken, geluiden en onze innerlijke ervaring van sensaties, gevoelens, percepties, motivaties, emoties en gedachtepatronen. Je maakt kennis met de kwaliteiten van de Mandala en je krijgt oefeningen om die kwaliteiten actief in je dagelijks leven te brengen. Het effect is dat je moeilijkheden in je dagelijkse werk en je leven transformeert terwijl je tegelijkertijd je creativiteit vergroot en je positieve energie versterkt. Bijgevoegd vind je een overzicht van de reis die je maakt door de windrichtingen van de Mandala, eindigend in verwezenlijking en voldoening.


Begeleiding

Ineke Smits is opgeleid als cultureel antropoloog. Ze heeft bijna 30 jaar met en voor vluchtelingen gewerkt, als begeleider en later als organisatie-adviseur en als trainer voor VluchtelingenWerk Nederland. Ze is sinds 1995 betrokken bij Nyingma Centrum Nederland en woont en werkt sinds 2011 in het centrum te Amsterdam. Daar is ze co-dean, geeft ze les in Skillful Means en Boeddhistische Studie en Beoefening, coördineert Boeddhisme Online en begeleidt ze de ceremonies.

Ineke Smits - Nyingma Centrum Nederland

Thieu Berkhout kwam in 2006 in contact met Nyingma Centrum Amsterdam. Als fysiotherapeut heeft hij een oefenprogramma ontwikkeld voor revalidanten met langdurige pijnklachten gebaseerd op Kum Nye. Thieu is momenteel directeur van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen. Als Kum Nye docent is hij actief geweest voor Nyingma in Amsterdam, Alkmaar en Rotterdam. Hij coördineert MindingWork en heeft vanuit MindingWork Skillful Means trainingen gegeven voor politieregio’s Rotterdam en Oost Nederland. 


Programma cursus Mandala van Gewaarzijn

  • 3 september – 17 december 2024
  • 15 lessen, dinsdagavond 19.00 – 20.30 uur (geen les op 29/10, 24/12, 31/12)
  • Maximaal 15 deelnemers
  • Online
  • 1e les = gratis proefles

Kosten Cursus Mandala van Gewaarzijn: € 235,-

Twijfel je nog? De 1e les is een gratis proefles. Meld je hier aan.


Praktische informatie

Voor wie is deze training?

Deze training is geschikt voor mensen die al eerder gewerkt hebben met Skillful Means of al andere cursussen gevolgd hebben bij Nyingma Centrum Nederland.


Werkwijze

We werken met theorie, dialoog, delen van ervaringen, individuele oefeningen, lezen, schrijven, reflectie, visualisatie, ontspanningsoefeningen en Kum Nye yoga.

Elke week krijg je opdrachten om in je dagelijks leven mee te oefenen. We bevelen aan om gedurende de training notities bij te houden zodat je je ontwikkeling kunt teruglezen.

Literatuur (zelf aanschaffen):

Deze cursus maakt samen met de cursus Kracht van Tijd deel uit van de Skillful Means jaartraining II Een betekenisvol leven activeren.

Lesprograma van de cursus Mandala van Gewaarzijn

Introductie

Les 1 – 3 september
Introductie en ervaringsgewijs kennismaken met de structuur en kwaliteiten van de Mandala

Les 2 – 10 september
Alles dat we voor elkaar willen krijgen is afhankelijk van onze drie innerlijke “hulpbronnen”: gewaarzijn, concentratie en energie. We kunnen ze trainen.

Centrum van de Mandala

Les 3 Gewaarzijn ontwikkelen – 17 september
Als lichaam en geest samenwerken wordt je “wakker” in het huidige moment. Je gaat bepalen wat van belang is in jouw leven en wat aandacht nodig heeft.

Les 4 Gewaarzijn en tijd – 24 september
Als we ons gewaarworden van tijd, vergankelijkheid, zien we dat elk moment uniek is en niet meer terugkomt. Hier, op de drempel van het huidige moment is de toekomst open en zijn de mogelijkheden oneindig.

Les 5 Gewaarzijn en tijd – 1 oktober
Als je de waarde van tijd beseft, ga je efficiënter gebruik maken van je kostbare tijd. De waarde van je tijd appreciëren is de sleutel tot tevredenheid!

Les 6 Gewaarzijn en tijd – 8 oktober
Onderkennen dat je tijd eindig is brengt de energie van tijd naar boven. De beoefening van mindfulness brengt je in het huidige moment waar de energie van tijd te vinden is.

Oosten van de Mandala – Concentratie

Les 7 – 15 oktober
In het oosten van de Mandala leggen we het fundament voor realisatie. Concentratie bepaalt de mate waarin je betrokken bent en vormt de brug tussen gewaarzijn en energie. .

Les 8 – 22 oktober
We toetsen hier onze motivatie. Is het ons ernst? Als onze intenties duidelijk zijn, bereiden we ons voor om effectief te kunnen handelen. We worden helder over wat we nodig hebben.

Zuiden van de Mandala – Discipline

Les 9 – 5 november
Echte discipline gaat niet over een zware inperking die van buiten aan ons wordt opgelegd, maar heeft een zorgzame kwaliteit die voortkomt uit wijsheid. Discipline beschermt de kracht van onze intenties, doelen en resultaten.

Les 10 – 12 november
Verandering is inherent aan het leven en moeilijkheden zijn inherent aan verandering. Discipline helpt ons evenwicht te vinden in wat veranderlijk is. Het maakt ons flexibel in het omgaan met moeilijkheden, en in het loskomen van onze vastgeroeste gewoonten.

Westen van de Mandala – Energie

Les 11 – 19 november
Discipline helpt je contact te maken met een energie die van nature aanwezig is. Energie kan vrij stromen als al onze lichaamscentra betrokken zijn: hoofd, keel, hart en buik. We beginnen bij het hoofdcentrum.

Les 12 – 26 november
Als het keelcentrum in evenwicht is kunnen we gedachten en gevoelens laten samenwerken. Je maakt contact met je “innerlijke stem”, die communiceert wat je geest en lichaam weten.

Les 13 – 3 december
Ons buikcentrum is verbonden met ontwikkelen van kracht en het verkrijgen van resultaten. Met de energie van de buik wordt onze visie omgezet in actie en resultaten.

Les 14 – 10 december
In het hartcentrum komen alle andere lichaamscentra samen. Het hart drukt de integratie uit tussen onze intenties, onze visie en ons gedrag. Het beschermt onze diepste waarden, motivaties en verlangens.

Noorden van de Mandala – Contemplatie

Les 15 – 17 december
In het Noorden bereiken onze doelen hun voltooiing en zien we resultaten. Je geniet van het gevoel van voldoening en vervulling in het kielzog van de verwezenlijking. Deze voldoening en waardering kun je cultiveren en tot basis maken voor toenemend enthousiasme en creativiteit in toekomstige activiteiten.