Cursus De kracht van tijd | Online | Start 7 jan ’25

Skillful Means – Module 2 van de jaartraining Een betekenisvol leven activeren

1e les = gratis proefles!

In de cursus De Kracht van tijd leer je dat ons leven ontvouwt zich in tijd. Dus als je het beste uit je leven wilt halen, is het van belang je gewaar te worden van tijd.

Deze module is gebaseerd op het boek MasterWork hoofdstuk Mastering Time.

Oneindig veel tijd

In het Skillful Means onderricht komen vitaliteit, kennis, intimiteit en liefde voor het leven, kortom elk gevoel van overvloed en innerlijke rijkdom tot stand door de creatieve wisselwerking van tijd en gewaarzijn. Zodra je je afstemt op tijd wordt het gevoel dat je iets tekortkomt, of dat je gevangenzit in beperkingen, overstegen. Je kunt met plezier werken aan de doelen die je koestert en vertrouwen op je vermogen om die doelen te bereiken. Je zult ontdekken dat je veel meer tijd hebt dan je ooit voor mogelijk hield.

Het is tijd

Elke ademhaling geeft je meer tijd om te leven. Als je voor de laatste keer uitademt is je leven aan haar einde gekomen. Tijd is de actieve kracht en substantie van het leven; In feite is tijd alles wat je hebt. Dit is jouw leven. Jouw leven is de tijd die je hebt. Die tijd is nu!

De essentie van deze training is leren hoe je tijd tot je partner kunt maken.

Tijd ontdekken

Als mensen kunnen we kiezen hoe we in de wereld staan. We hebben bewustzijn; we zijn in staat om creatief op onze omgeving, op welke situatie dan ook, te reageren. Ons leven ontvouwt in tijd, onze tijd is onze energie en ons leven. Alles dat gekend kan worden is intiem verbonden met tijd.

Ontwaken voor tijd

Meestal ervaren we tijd als een kracht van buiten die druk geeft en die ons steeds overrompeld. In deze training dringen we diep door in de natuur van tijd, de waarde van tijd en zijn energie. Als je je regelmatig slachtoffer voelt van tijd, steeds tijd tekort komt of het gevoel hebt dat je je tijd verspilt dan geeft deze training handvatten om deze patronen om te zetten in een Timing Mind. Nooit meer te laat zijn, of te vroeg, maar kansen omzetten in verwerkelijken van mogelijkheden.

Cycli van tijd

Als je niet meer belast wordt door het verleden, of steeds maar angstig en onrustig anticipeert op de toekomst zal er een tegenwoordigheid van geest zijn waarin tijd een intrinsiek onderdeel van je leven is. Je begint de cycli van tijd te ontdekken, met zijn begin, midden en einde en de geschikte mindset om het meeste uit deze stadia te halen. Als je lichaam en geest gaat afstemmen op tijd dan is de toekomst open en begin je te gedijen door betekenisvolle deadlines.


Begeleiding

Ineke Smits is opgeleid als cultureel antropoloog. Ze heeft bijna 30 jaar met en voor vluchtelingen gewerkt, als begeleider en later als organisatie-adviseur en als trainer voor VluchtelingenWerk Nederland. Ze is sinds 1995 betrokken bij Nyingma Centrum Nederland en woont en werkt sinds 2011 in het centrum te Amsterdam. Daar is ze co-dean, geeft ze les in Skillful Means en Boeddhistische Studie en Beoefening, coördineert Boeddhisme Online en begeleidt ze de ceremonies.

Ineke Smits - Nyingma Centrum Nederland

Thieu Berkhout kwam in 2006 in contact met Nyingma Centrum Amsterdam. Als fysiotherapeut heeft hij een oefenprogramma ontwikkeld voor revalidanten met langdurige pijnklachten gebaseerd op Kum Nye. Thieu is momenteel directeur van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen. Als Kum Nye docent is hij actief geweest voor Nyingma in Amsterdam, Alkmaar en Rotterdam. Hij coördineert MindingWork en heeft vanuit MindingWork Skillful Means trainingen gegeven voor politieregio’s Rotterdam en Oost Nederland. 


Programma cursus De Kracht van tijd

  • 7 januari – 20 mei 2025
  • 18 lessen, dinsdagavond 19.00 – 20.30 uur (geen les op 18/2, 29/4)
  • Maximaal 15 deelnemers
  • Online
  • 1e les = gratis proefles

Kosten: € 285

Twijfel je nog? De 1e les is een gratis proefles. Meld je hier aan.


Praktische informatie

Voor wie is deze training?

Deze training is geschikt voor mensen die al eerder gewerkt hebben met Skillful Means of al andere cursussen gevolgd hebben bij Nyingma Centrum Nederland.

Werkwijze

We werken met theorie, dialoog, delen van ervaringen, individuele oefeningen, lezen, schrijven, reflectie, visualisatie, ontspanningsoefeningen en Kum Nye yoga.

Elke week krijg je opdrachten om in je dagelijks leven mee te oefenen. We bevelen aan om gedurende de training notities bij te houden zodat je je ontwikkeling kunt teruglezen.

Literatuur (zelf aanschaffen):

Deze cursus maakt samen met de cursus Mandala van gewaarzijn deel uit van de Skillful Means jaartraining II Een betekenisvol leven activeren.

Lesprograma van de cursus De kracht van tijd

Les 1 en 2 – Tijd Ontdekken – 7 en 14 januari

In deze lessen beginnen we met ontdekken van tijd. Wat is de connectie tussen jou en tijd? Wat is de connectie tussen tijd en leven? IN tijd zijn betekent hier dat je helemaal present bent, waardoor je je vitaal voelt en je creativiteit vrijkomt. Dat gebeurt als je minder in beslag genomen wordt door het verleden. We doen oefeningen waarbij je ervaart dat niets je dwingt om vast te houden aan het verleden.

Les 3 en 4 – Wakker worden voor Tijd – natuur van tijd – 21 en 28 januari

We onderscheiden 3 kwaliteiten van tijd, vermogens die ons IN tijd brengen. De eerste kwaliteit is de natuur van tijd: vergankelijkheid. We doen oefeningen en reflecties om de natuur van tijd te ervaren

Les 5 – Wakker worden voor Tijd – lichaamstijd – 4 februari

Ons lichaam is een belichaming van tijd, van ritmes. In contact met de ritmes van het lichaam smelt de oriëntatie op jezelf naar een oriëntatie op tijd.

Les 6 – Wakker worden voor Tijd – Wensen en behoeften in tijd plaatsen – 11 februari

We maken tijd voor onze diepste behoeften en wensen. Wat is echt van belang voor jou?

Les 7 – De Waarde van Tijd – 25 februari

De waarde van tijd is dat je hem kunt gebruiken en dat jij kunt bepalen wat je met je tijd doet.

Les 8 – Tijd Besturen – Cycli van tijd – 4 maart

Alles in ons leven verschijnt in cycli van begin, midden en eind. Als je dat gaat herkennen kun je gebruik gaan maken van de specifieke ‘mindset’ die helpt om in de stroom van elke fase te blijven.

Les 9 en 10 – Tijd Besturen – Cirkel van creatieve vervulling – 11 en 18 maart

Hoe werk je met uitdagingen en welke houding helpt je om dingen anders aan te pakken?

Les 11 t/m 13 – Tijd Besturen – Obstakels overwinnen – 25 maart, 1 en 8 april

Als je gaat inzien dat obstakels een nooit eindigende oefening zijn ga je ontspannen.
Eerst leer je de focus te verschuiven van probleem naar kans. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe beweegredenen en uitvluchten ons weerhouden om obstakels aan te pakken en leer je ze ontmaskeren. Tenslotte ervaren we hoe concentratie de energie kan opwekken om obstakels te overwinnen.

Les 14 t/m 16 – Tijd Besturen – weerstand en negativiteit transformeren – 15, 22 april en 6 mei

Als weerstand en negativiteit in ons niet getransformeerd worden missen we de vitaliteit waarmee we dingen tot stand kunnen brengen en uiteindelijk ook onszelf tot bloei kunnen brengen. Het wordt onmogelijk om tijd te besturen. De eerste stap richting die bloei is herkennen van weerstand en negativiteit in je eigen ervaring. We reflecteren op waar het vandaan komt en wat de gevolgen zijn. En tenslotte leren we hoe vaardig om te gaan met weerstand en wrok in onszelf, waardoor inherent positieve kwaliteiten de ruimte krijgen.

Les 17 – De energie van tijd meester worden – 13 mei

De snelweg om patronen van weerstand te transformeren is onderkennen dat alles tot een einde komt. Als je je dat echt realiseert kan dat een boost geven. Je voelt dat je je tijd niet wilt verspillen, voorbij wilt gaan aan wat niet relevant is en je gaat recht op je doel af. Dit is de energie van tijd. In Skillful Means komen we daarmee direct in contact door werken met deadlines en door met hart en ziel te participeren. Je wordt als een surfer die de energie van tijd beheerst.

Les 18 – 20 mei

In deze laatste les kijken we terug op wat er geleerd is.