Een betekenisvol leven activeren | Live en Online | Start 5 sep

Skillful means – Jaartraining II

1e les = gratis proefles!

Een betekenisvol leven activeren is een Skillful Means training waarin je jezelf tot bloei brengt door actief je gewaarzijn, concentratie en energie in te zetten.

Je gaat zien hoe patronen van conditionering steeds dezelfde belemmeringen voor je opwerpen en leert effectief gebruik te maken van innerlijke vermogens die je juist helpen tot bloei te komen. 

Ons ‘project’ is ons huidige leven en de startvraag: Hoe kunnen we een betekenisvol leven activeren?

De tijd die we op aarde hebben, de tijd van ons leven, is kostbaar en uniek. Hoe geef je betekenis aan jouw tijd van leven? Die betekenis vinden we in dit moment.

Deze jaartraining bestaat uit 2 modules, Mandala van Gewaarzijn en De kracht van tijd. Ze bouwen op elkaar voort. Ze worden ook als losse cursussen aangeboden en kunnen eventueel apart van elkaar worden gevolgd.

Module 1: Mandala van Gewaarzijn – Methoden voor vervulling

Deze module is gebaseerd op het boek Bewustzijn, Concentratie en Energie van Tarthang Tulku; hoofdstuk Methoden die resultaten teweegbrengen.
De focus ligt op de Skillful Means-benadering van de ‘Drie Trainingen’: Gewaarzijn (Prajna), Concentratie (Samadhi) en Energie (Shila). De drie trainingen – Prajna, Samadhi en Shila – zijn fundamentele trainingen die de Boeddha heeft aangereikt om emotionaliteit en verwarring te transformeren en het ingewikkelde complex aan gewoontepatronen op te ruimen.

Module 2: De kracht van tijd

Deze module is gebaseerd op het boek MasterWork van Arnaud Maitland; hoofdstuk Mastering Time en uitgebreider onderricht dat Arnaud heeft gegeven over tijd.

Begeleiding: Ineke Smits

What patterns do we wish to imprint on time?

Tarthang Tulku- Knowledge of Freedom

Programma jaartraining – Een betekenisvol leven activeren

 • 5 september 2022 – 19 juni 2023
 • 33 lessen, maandagavond 19.00 – 20.30 uur
 • Inclusief passe-partout voor de Dagstart
 • Maximaal 15 deelnemers
 • Live bij Nyingma Centrum Amsterdam én online te volgen
 • 1e les = gratis proefles

Kosten jaartraining incl. Dagstart: € 405 of 9 x € 45

De jaartraining bestaat uit twee modules, die je ook als losse cursus kunt volgen – zonder Dagstart.

 • Module 1: Mandala van Gewaarzijn
 • 5 september – 19 december 2022 (geen les op 17 oktober)
 • Kosten 15 lessen: € 225
 • Module 2: De kracht van tijd
 • 9 januari – 19 juni 2023
 • Kosten 18 lessen: € 270

Praktische informatie

Voor wie is deze jaartraining geschikt?

Deze training is geschikt voor mensen die al eerder gewerkt hebben met Skillful Means of al andere cursussen gevolgd hebben bij Nyingma Centrum Nederland.

Werkwijze

We werken met theorie, dialoog, delen van ervaringen, individuele oefeningen, lezen, schrijven, reflectie, visualisatie, ontspanningsoefeningen en Kum Nye yoga.

Elke week krijg je opdrachten om in je dagelijks leven mee te oefenen. We bevelen aan om gedurende de training notities bij te houden zodat je je ontwikkeling kunt teruglezen.

Literatuur (zelf aan te schaffen)

De boeken zijn te bestellen bij de Lotus Design Winkel.

Inhoud en programma Module 1: Mandala van Gewaarzijn

In deze training werk je actief aan het transformeren van je eigen patronen. We gebruiken daarvoor de structuur van de Mandala, als een kaart en gids naar ‘creativiteit in actie’.

Volgens Skillful Means wordt ons leven betekenisvol als onze innerlijke vermogens tot bloei komen. Dat gebeurt als we contact maken met tijd. Omdat ons leven tijd is hebben we voortdurend te maken met veranderingen, waar we vervolgens weer op reageren. Meestal zijn onze reacties gebaseerd op gewoontes, patronen van conditionering, die voorkomen dat we tot bloei komen.

Zijn we voorgoed overgeleverd aan deze innerlijke conditioneringen, of kunnen we onze situatie positief beïnvloeden?

Inhoud en programma Module 2: De kracht van tijd

De essentie van deze training is leren hoe je tijd tot je partner kunt maken.

Oneindig veel tijd
In het Skillful Means onderricht komen vitaliteit, kennis, intimiteit en liefde voor het leven, kortom elk gevoel van overvloed en innerlijke rijkdom, tot stand door de creatieve wisselwerking van tijd en gewaarzijn. Zodra je je afstemt op tijd, wordt het gevoel dat je iets tekortkomt of dat je gevangen zit in beperkingen overstegen. Je werkt met plezier aan de doelen die je koestert en vertrouwt op je vermogen om die doelen te bereiken. Je zult ontdekken dat je veel meer tijd hebt dan je ooit voor mogelijk hield.

X