Een betekenisvol leven activeren | Online | Start 3 sept

Skillful means – Jaartraining II

1e les = gratis proefles!

Een betekenisvol leven activeren is een Skillful Means training waarin je jezelf tot bloei brengt door actief je gewaarzijn, concentratie en energie in te zetten.

Je gaat zien hoe patronen van conditionering steeds dezelfde belemmeringen voor je opwerpen en leert effectief gebruik te maken van innerlijke vermogens die je juist helpen tot bloei te komen. 

Ons ‘project’ is ons huidige leven en de startvraag: Hoe kunnen we een betekenisvol leven activeren?

De tijd die we op aarde hebben, de tijd van ons leven, is kostbaar en uniek. Hoe geef je betekenis aan jouw tijd van leven? Die betekenis vinden we in dit moment.

Deze jaartraining bestaat uit 2 cursussen, Mandala van Gewaarzijn en De kracht van tijd. Ze bouwen op elkaar voort. Ze worden ook als losse cursussen aangeboden en kunnen eventueel apart van elkaar worden gevolgd.

Cursus 1: Mandala van Gewaarzijn – Methoden voor vervulling

Deze cursus is gebaseerd op het boek Bewustzijn, Concentratie en Energie van Tarthang Tulku; hoofdstuk Methoden die resultaten teweegbrengen.
De focus ligt op de Skillful Means-benadering van de ‘Drie Trainingen’: Gewaarzijn (Prajna), Concentratie (Samadhi) en Energie (Shila). De drie trainingen – Prajna, Samadhi en Shila – zijn fundamentele trainingen die de Boeddha heeft aangereikt om emotionaliteit en verwarring te transformeren en het ingewikkelde complex aan gewoontepatronen op te ruimen.

Cursus 2: De kracht van tijd

Deze cursus is gebaseerd op het boek MasterWork hoofdstuk Mastering Time.


Begeleiding

Ineke Smits is opgeleid als cultureel antropoloog. Ze heeft bijna 30 jaar met en voor vluchtelingen gewerkt, als begeleider en later als organisatie-adviseur en als trainer voor VluchtelingenWerk Nederland. Ze is sinds 1995 betrokken bij Nyingma Centrum Nederland en woont en werkt sinds 2011 in het centrum te Amsterdam. Daar is ze co-dean, geeft ze les in Skillful Means en Boeddhistische Studie en Beoefening, coördineert Boeddhisme Online en begeleidt ze de ceremonies.

Ineke Smits - Nyingma Centrum Nederland

Thieu Berkhout kwam in 2006 in contact met Nyingma Centrum Amsterdam. Als fysiotherapeut heeft hij een oefenprogramma ontwikkeld voor revalidanten met langdurige pijnklachten gebaseerd op Kum Nye. Thieu is momenteel directeur van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen. Als Kum Nye docent is hij actief geweest voor Nyingma in Amsterdam, Alkmaar en Rotterdam. Hij coördineert MindingWork en heeft vanuit MindingWork Skillful Means trainingen gegeven voor politieregio’s Rotterdam en Oost Nederland. 

What patterns do we wish to imprint on time?

Tarthang Tulku- Knowledge of Freedom

Programma jaartraining – Een betekenisvol leven activeren

 • 3 september 2024 – 20 mei 2025
 • 33 lessen, dinsdagavond 19.00 – 20.30 uur (geen les op 29/10, 24/12, 31/12, 18/2, 29/4)
 • Inclusief passe-partout voor de Dagstart
 • Maximaal 15 deelnemers
 • Online
 • 1e les = gratis proefles

Kosten jaartraining incl. Dagstart: € 585 of 9 x € 65

Twijfel je nog? De 1e les is een gratis proefles. Meld je hier aan.


De jaartraining bestaat uit twee cursussen, die je ook los kunt volgen – zonder Dagstart.

 • Cursus 1 – Mandala van Gewaarzijn
 • 3 september – 17 december 2024 (geen les op 29 oktober)
 • Kosten 15 lessen: € 235
 • Cursus 2 – De kracht van tijd
 • 7 januari – 20 mei 2025 (geen les op 18/2, 29/4)
 • Kosten 18 lessen: € 285

Praktische informatie

Voor wie is deze jaartraining geschikt?

Deze training is geschikt voor mensen die al eerder gewerkt hebben met Skillful Means of al andere cursussen gevolgd hebben bij Nyingma Centrum Nederland. Of in overleg met de docenten.

Werkwijze

We werken met theorie, dialoog, delen van ervaringen, individuele oefeningen, lezen, schrijven, reflectie, visualisatie, ontspanningsoefeningen en Kum Nye yoga.

Elke week krijg je opdrachten om in je dagelijks leven mee te oefenen. We bevelen aan om gedurende de training notities bij te houden zodat je je ontwikkeling kunt teruglezen.

Literatuur (zelf aan te schaffen)

De boeken zijn te bestellen bij de Lotus Design Winkel.


Inhoud en programma Cursus 1: Mandala van Gewaarzijn

In deze training werk je actief aan het transformeren van je eigen patronen. We gebruiken daarvoor de structuur van de Mandala, als een kaart en gids naar ‘creativiteit in actie’.

Volgens Skillful Means wordt ons leven betekenisvol als onze innerlijke vermogens tot bloei komen. Dat gebeurt als we contact maken met tijd. Omdat ons leven tijd is hebben we voortdurend te maken met veranderingen, waar we vervolgens weer op reageren. Meestal zijn onze reacties gebaseerd op gewoontes, patronen van conditionering, die voorkomen dat we tot bloei komen.

Zijn we voorgoed overgeleverd aan deze innerlijke conditioneringen, of kunnen we onze situatie positief beïnvloeden?

Ontwikkelen van gewaarzijn

In deze training leer en ervaar je dat je die keuze hebt. Jij kunt jouw omstandigheden positief beïnvloeden door je aandacht actief in het huidige moment te houden. Dat ga je trainen in je dagelijkse activiteiten. Jezelf losmaken van geconditioneerde reactiepatronen heeft te maken met je vermogen om je aandacht actief in te zetten zodra de patronen opkomen en je niet mee te laten slepen. Het proces van verandering en transformatie begint met het ontwikkelen van gewaarzijn. Met een sterker gewaarzijn kun je de innerlijke bronnen concentratie, discipline en energie versterken en daarmee heb je de belangrijkste middelen ter beschikking om je hele leven tot bloei te laten komen.

‘Mandala’ (Sanskriet) is een boeddhistisch symbool voor de structuur van de realiteit, afgebeeld als een bloem met vier bladeren. Mandala onthult het nauwe verband tussen de waarneembare wereld van o. a. vormen, kleuren, smaken, geluiden en onze innerlijke ervaring van sensaties, gevoelens, percepties, motivaties, emoties en gedachtepatronen. Je maakt kennis met de kwaliteiten van de Mandala en je krijgt oefeningen om die kwaliteiten actief in je dagelijks leven te brengen. Het effect is dat je moeilijkheden die je tegenkomt in je dagelijkse werk en je leven kunt transformeren, terwijl je tegelijkertijd je creativiteit vergroot en je positieve energie versterkt. Bijgevoegd vind je een overzicht van de reis die je maakt door de windrichtingen van de Mandala, eindigend in verwezenlijking en voldoening.

Lesprogramma Mandala van gewaarzijn

Introductie

Les 1 – 3 september
Introductie en ervaringsgewijs kennismaken met de structuur en kwaliteiten van de Mandala

Les 2 – 10 september
Alles dat we voor elkaar willen krijgen is afhankelijk van onze drie innerlijke “hulpbronnen”: gewaarzijn, concentratie en energie. We kunnen ze trainen.

Centrum van de Mandala

Les 3 Gewaarzijn ontwikkelen – 17 september
Als lichaam en geest samenwerken wordt je “wakker” in het huidige moment. Je gaat bepalen wat van belang is in jouw leven en wat aandacht nodig heeft.

Les 4 Gewaarzijn en tijd – 24 september
Als we ons gewaarworden van tijd, vergankelijkheid, zien we dat elk moment uniek is en niet meer terugkomt. Hier, op de drempel van het huidige moment is de toekomst open en zijn de mogelijkheden oneindig.

Les 5 Gewaarzijn en tijd – 1 oktober
Als je de waarde van tijd beseft, ga je efficiënter gebruik maken van je kostbare tijd. De waarde van je tijd appreciëren is de sleutel tot tevredenheid!

Les 6 Gewaarzijn en tijd – 8 oktober
Onderkennen dat je tijd eindig is brengt de energie van tijd naar boven. De beoefening van mindfulness brengt je in het huidige moment waar de energie van tijd te vinden is.

Oosten van de Mandala – Concentratie

Les 7 – 15 oktober
In het oosten van de Mandala leggen we het fundament voor realisatie. Concentratie bepaalt de mate waarin je betrokken bent en vormt de brug tussen gewaarzijn en energie. .

Les 8 – 22 oktober
We toetsen hier onze motivatie. Is het ons ernst? Als onze intenties duidelijk zijn, bereiden we ons voor om effectief te kunnen handelen. We worden helder over wat we nodig hebben.

Zuiden van de Mandala – Discipline

Les 9 – 5 november
Echte discipline gaat niet over een zware inperking die van buiten aan ons wordt opgelegd, maar heeft een zorgzame kwaliteit die voortkomt uit wijsheid. Discipline beschermt de kracht van onze intenties, doelen en resultaten.

Les 10 – 12 november
Verandering is inherent aan het leven en moeilijkheden zijn inherent aan verandering. Discipline helpt ons evenwicht te vinden in wat veranderlijk is. Het maakt ons flexibel in het omgaan met moeilijkheden, en in het loskomen van onze vastgeroeste gewoonten.

Westen van de Mandala – Energie

Les 11 – 19 november
Discipline helpt je contact te maken met een energie die van nature aanwezig is. Energie kan vrij stromen als al onze lichaamscentra betrokken zijn: hoofd, keel, hart en buik. We beginnen bij het hoofdcentrum.

Les 12 – 26 november
Als het keelcentrum in evenwicht is kunnen we gedachten en gevoelens laten samenwerken. Je maakt contact met je “innerlijke stem”, die communiceert wat je geest en lichaam weten.

Les 13 – 3 december
Ons buikcentrum is verbonden met ontwikkelen van kracht en het verkrijgen van resultaten. Met de energie van de buik wordt onze visie omgezet in actie en resultaten.

Les 14 – 10 december
In het hartcentrum komen alle andere lichaamscentra samen. Het hart drukt de integratie uit tussen onze intenties, onze visie en ons gedrag. Het beschermt onze diepste waarden, motivaties en verlangens.

Noorden van de Mandala – Contemplatie

Les 15 – 17 december
In het Noorden bereiken onze doelen hun voltooiing en zien we resultaten. Je geniet van het gevoel van voldoening en vervulling in het kielzog van de verwezenlijking. Deze voldoening en waardering kun je cultiveren en tot basis maken voor toenemend enthousiasme en creativiteit in toekomstige activiteiten.


Inhoud en programma Cursus 2: De kracht van tijd

De essentie van deze training is leren hoe je tijd tot je partner kunt maken.

Oneindig veel tijd

In het Skillful Means onderricht komen vitaliteit, kennis, intimiteit en liefde voor het leven, kortom elk gevoel van overvloed en innerlijke rijkdom, tot stand door de creatieve wisselwerking van tijd en gewaarzijn. Zodra je je afstemt op tijd, wordt het gevoel dat je iets tekortkomt of dat je gevangen zit in beperkingen overstegen. Je werkt met plezier aan de doelen die je koestert en vertrouwt op je vermogen om die doelen te bereiken. Je zult ontdekken dat je veel meer tijd hebt dan je ooit voor mogelijk hield.

Het is tijd

Elke ademhaling geeft je meer tijd om te leven. Als je voor de laatste keer uitademt is je leven aan haar einde gekomen. Tijd is de actieve kracht en substantie van het leven. In feite is tijd alles wat je hebt. Dit is jouw leven. Jouw leven is de tijd die je hebt. Die tijd is nu!

Tijd ontdekken

Als mensen kunnen we kiezen hoe we in de wereld staan. We hebben bewustzijn; we zijn in staat om creatief op onze omgeving, op welke situatie dan ook, te reageren. Ons leven ontvouwt in tijd, onze tijd is onze energie en ons leven. Alles dat gekend kan worden is intiem verbonden met tijd.

Ontwaken voor tijd

Meestal ervaren we tijd als een kracht van buiten die druk geeft en die ons steeds overrompelt. In deze training dringen we diep door in de natuur van tijd, de waarde van tijd en zijn energie. Als je je regelmatig slachtoffer voelt van tijd, steeds tijd tekort komt of het gevoel hebt dat je je tijd verspilt, dan geeft deze training handvatten om deze patronen om te zetten in een Timing Mind. Nooit meer te laat zijn, of te vroeg, maar kansen omzetten in verwerkelijken van mogelijkheden.

Cycli van tijd

Als we niet meer belast worden door het verleden, of steeds maar angstig en onrustig anticiperen op de toekomst, zal er een tegenwoordigheid van geest ontstaan waarin tijd een intrinsiek onderdeel van je leven is. Je begint de cycli van tijd te ontdekken, met zijn begin, midden en einde en ontwikkelt de mindset om het meeste uit deze stadia te halen. Als lichaam en geest afstemmen op tijd dan is de toekomst open en begin je te gedijen door betekenisvolle deadlines.

Lesprogramma De kracht van tijd

Les 1 en 2 – Tijd Ontdekken – 7 en 14 januari

In deze lessen beginnen we met ontdekken van tijd. Wat is de connectie tussen jou en tijd? Wat is de connectie tussen tijd en leven? IN tijd zijn betekent hier dat je helemaal present bent, waardoor je je vitaal voelt en je creativiteit vrijkomt. Dat gebeurt als je minder in beslag genomen wordt door het verleden. We doen oefeningen waarbij je ervaart dat niets je dwingt om vast te houden aan het verleden.

Les 3 en 4 – Wakker worden voor Tijd – natuur van tijd – 21 en 28 januari

We onderscheiden 3 kwaliteiten van tijd, vermogens die ons IN tijd brengen. De eerste kwaliteit is de natuur van tijd: vergankelijkheid. We doen oefeningen en reflecties om de natuur van tijd te ervaren

Les 5 – Wakker worden voor Tijd – lichaamstijd – 4 februari

Ons lichaam is een belichaming van tijd, van ritmes. In contact met de ritmes van het lichaam smelt de oriëntatie op jezelf naar een oriëntatie op tijd.

Les 6 – Wakker worden voor Tijd – Wensen en behoeften in tijd plaatsen – 11 februari

We maken tijd voor onze diepste behoeften en wensen. Wat is echt van belang voor jou?

Les 7 – De Waarde van Tijd – 25 februari

De waarde van tijd is dat je hem kunt gebruiken en dat jij kunt bepalen wat je met je tijd doet.

Les 8 – Tijd Besturen – Cycli van tijd – 4 maart

Alles in ons leven verschijnt in cycli van begin, midden en eind. Als je dat gaat herkennen kun je gebruik gaan maken van de specifieke ‘mindset’ die helpt om in de stroom van elke fase te blijven.

Les 9 en 10 – Tijd Besturen – Cirkel van creatieve vervulling – 11 en 18 maart

Hoe werk je met uitdagingen en welke houding helpt je om dingen anders aan te pakken?

Les 11 t/m 13 – Tijd Besturen – Obstakels overwinnen – 25 maart, 1 en 8 april

Als je gaat inzien dat obstakels een nooit eindigende oefening zijn ga je ontspannen.
Eerst leer je de focus te verschuiven van probleem naar kans. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe beweegredenen en uitvluchten ons weerhouden om obstakels aan te pakken en leer je ze ontmaskeren. Tenslotte ervaren we hoe concentratie de energie kan opwekken om obstakels te overwinnen.

Les 14 t/m 16 – Tijd Besturen – weerstand en negativiteit transformeren – 15, 22 april en 6 mei

Als weerstand en negativiteit in ons niet getransformeerd worden missen we de vitaliteit waarmee we dingen tot stand kunnen brengen en uiteindelijk ook onszelf tot bloei kunnen brengen. Het wordt onmogelijk om tijd te besturen. De eerste stap richting die bloei is herkennen van weerstand en negativiteit in je eigen ervaring. We reflecteren op waar het vandaan komt en wat de gevolgen zijn. En tenslotte leren we hoe vaardig om te gaan met weerstand en wrok in onszelf, waardoor inherent positieve kwaliteiten de ruimte krijgen.

Les 17 – De energie van tijd meester worden – 13 mei

De snelweg om patronen van weerstand te transformeren is onderkennen dat alles tot een einde komt. Als je je dat echt realiseert kan dat een boost geven. Je voelt dat je je tijd niet wilt verspillen, voorbij wilt gaan aan wat niet relevant is en je gaat recht op je doel af. Dit is de energie van tijd. In Skillful Means komen we daarmee direct in contact door werken met deadlines en door met hart en ziel te participeren. Je wordt als een surfer die de energie van tijd beheerst.

Les 18 – 20 mei

In deze laatste les kijken we terug op wat er geleerd is.