Cursus Mantra Meditatie | Live | Start 8 mrt

Mantra is als een wens vervullende edelsteen die de subtiele energie van de verlichte geest doet ontwaken….

In deze korte cursus van vijf lessen op woensdagavond maak je kennis met zes verschillende Tibetaanse mantra’s en hun toepassing in meditatie.

“Het praktiseren van mantra is vooral waardevol voor ons in deze tijd, omdat het eenvoudig en direct is. Het enige dat we hoeven te doen is zoveel mogelijk ontspannen en ondertussen de lettergrepen van de mantra ritmisch herhalen, hardop of in stilte. Als dit wordt gedaan met een open hart en met vertrouwen in de kracht van de mantra, heeft het zingen van mantra een helende uitwerking op lichaam en geest ”
Tarthang Tulku in ‘Verborgen Vrijheid’

Hoe werken mantra’s?

Geluid heeft een krachtige uitwerking op ons lichaam en onze geest. Het kan ons kalmeren en een aangenaam gevoel geven, of een verstorende werking hebben en een subtiel gevoel van ergernis teweegbrengen. Mantra is zelfs krachtiger dan gewoon geluid; mantra is als een deur die toegang geeft tot diepere lagen van ons ervaren.

Aangezien mantra’s geen conceptuele betekenis hebben, roepen ze geen vooropgezette reacties op. Als we een mantra zingen, zijn we daarom vrij om onze gebruikelijke reactiepatronen te overstijgen. De helende energieën, die door het geluid van mantra worden opgewekt, zijn inherent aan de psyche.

In de boeddhistische traditie worden deze positieve krachten voorgesteld als Bodhisattva’s. Ieder van hen belichaamt een ervaringskwaliteit die een wezenlijk onderdeel vormt van de verlichting. De krachten die door de mantra worden opgeroepen zijn niet een soort persoonlijkheden maar manifestaties van de transformerende krachten die in lichaam, adem en geest besloten liggen.

Inhoud van de cursus Mantra Meditatie

In deze cursus maak je kennis met:

De mantra van Shakyamuni Buddha
Tad Yatha Om Muni Muni Maha Muni Shakya Muni Ye Soha

De mantra van Avalokiteshvara
Om Mani Padma Hum Hri

De mantra van Manjushri
Om Ah Ra Pa Tsa Na Dhi

De mantra van belichaming
Om Ah Hum

De mantra van Padmasambhava
Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum

De mantra van Todtreng Tsal
Om Ah Hum Vajra Guru Padma Todtreng Tsal Vajra Samaya Dza Dza Sarva Siddhi Pala Hum Ah

Praktische informatie

  • 8 maart – 5 april 2023
  • woensdagavond 19.00-20.15 uur
  • Live op het Nyingma Centrum in Amsterdam
  • Kosten voor 5 lessen: € 75

Begeleiding cursus Mantra Meditatie

Elske van de Hulst co-dean and senior instructor at Nyingma Centrum Nederland

Elske van de Hulst is opgeleid en werkzaam geweest in het theater. Ze gaf les aan om de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en was kroonlid van De Raad voor de Kunst en Amsterdamse Kunstraad. Sinds 1998 bestudeert ze het theater van de geest met Tarthang Tulku’s boeken en lessen als gids. Elske is als co-dean en trustee werkzaam bij Nyingma Centrum Nederland en geeft les in meditatie, Kennis van Vrijheid, Revelations of Mind, Dimensions of Mind, Caring en Lotus Trilogie.

In de cursus wordt verwezen naar fragmenten uit de boeken Verborgen Vrijheid en Open Bewustzijn van Tarthang Tulku.
Deze boeken zijn verkrijgbaar in onze Lotus Design winkel.

“Al eeuwenlang worden mantra’s in spirituele beoefening toegepast om subtiele energie te richten en te transformeren. Het beoefenen van mantra stelt ons in staat om een natuurlijk evenwicht in ons leven te herstellen en een kwaliteit van gewaarzijn te bereiken die direct leidt tot de verwerkelijking van de verlichting.”
Tarthang Tulku in ‘Verborgen Vrijheid’

Ceremonies bij Nyingma centrum

Mantra’s zijn onderdeel van devotionele beoefening, een belangrijke ingang binnen de Nyingma traditie om compassie en wijsheid te ontwikkelen. Daartoe worden binnen Nyingma Centrum Nederland diverse maandelijkse ceremonies georganiseerd. Het chanten van mantra’s staat daarin centraal.