Innerlijke vrijheid | Workshop meditatie | 29 mrt ’25

Live & online workshop van 3 uur

In de workshop innerlijke vrijheid staan we stil bij hoe ons leven is opgebouwd uit automatismes, reacties die we hebben geleerd van onze vroegere ervaringen. En misschien niet eens onze eigen ervaringen maar die van onze ouders. Of doen we wat we denken dat maatschappelijk wenselijk is? Voor je het weet reageer je al op een situatie of opmerking en later komt de spijt of het verdriet.

Dan kun je je afvragen: Hoe vrij ben ik werkelijk? Ken ik mijn eigen gedachtes wel? We trainen ons lichaam, maar onze geest nemen we voor lief.
In deze workshop letten we op gedachten en op de ‘toon’ ervan. We onderzoeken hoe we zien/horen/voelen en hoe snel we automatisch reageren. Inzicht in hoe dat gaat geeft meer vrijheid tot het maken van positieve keuzes voor jezelf en anderen.

Door ons gewaarzijn te ontwikkelen en te versterken, kunnen we boven onze negatieve emoties uitstijgen; ze beginnen dan hun greep op ons te verliezen; we voelen ons lichter en hebben meer vertrouwen.
Uit Leven in evenwicht blz. 107 door Tarthang Tulku

Begeleiding: Iris van den Ende en Natasha Anikina

Iris van der Ende volgt al een aantal jaar cursussen bij het Nyingma Centrum Nederland. Waar mediteren vanuit haar jeugd een rare bijklank had, gaf het haar al snel een nieuw gevoel doordat het je op een andere manier leert kijken naar wat je meemaakt. Inmiddels is het voor Iris uitgegroeid tot iets heel dierbaars naast haar werk als theatermaker en harpdocent in het dagelijks leven.

Natasha Anikina kwam in 2013 naar het Nyingma Centrum op zoek naar zingeving en vrijwilligerswerk. Zij voelde zich direct thuis en verdiepte zich in Meditatie en Boeddhistische psychologie. De overeenkomsten tussen wat de oude meesters ontdekten door zelfonderzoek en wat Natasha in haar studie psychologie leerde over de werking van de geest waren frappant. Gaandeweg ontwikkelde ook haar interesse voor de Medicijnboeddha en nu begeleidt zij elke maand deze ceremonie. 

Kosten: € 35,-. Nyingma cursisten betalen € 25,-.


Themaworkshops meditatie

Deze workshop maakt deel uit van een serie van 6 Themaworkshops meditatie.

De workshops kennen een inhoudelijke opbouw, zodat je je meditatie steeds verder verdiept, maar ze kunnen ook prima los van elkaar gevolgd worden.

Praktische informatie

Duur van de workshops
De workshops zijn altijd van 10.00 – 13.00 uur

Voor wie zijn de workshops geschikt?
Deelname staat open voor iedereen, zowel beginners als gevorderden.

Werkvormen
De workshop begint met een korte inleiding op het thema. Verder werken we met begeleide zit- en loopmeditatie, visualisatie, Kum Nye- en mindfulness-oefeningen en mantra.

In de loop van de workshop krijg je de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en om eventuele vragen te stellen.

Halverwege de workshop is er een stille pauze van circa 20 minuten, zodat je een kopje thee kunt drinken met wat lekkers.

Hoe bereid ik me voor?
Draag in de workshop bij voorkeur comfortabele, loszittende kleding. Een notitieboekje en pen kunnen handig zijn om eventuele inzichten op te tekenen.