Kum Nye – Vreugde van Zijn | Online | Start 10 sept

Jaartraining vreugde van zijn

Kum Nye jaartraining III

Deze gevorderde Kum Nye jaartraining wijst wegen naar innerlijke vrede en vreugdevolle ervaring, onafhankelijk van voorwaarden of omstandigheden buiten onszelf. Ervaar vreugde van zijn!

1e les = gratis proefles!

Gevoel van compleet zijn

De meeste mensen kennen wel – sporadisch – de vreugdevolle ervaring van ‘jezelf van binnen compleet voelen’. Hierbij maakt je gebruikelijke gevoel van tekort schieten, ontevredenheid of rusteloosheid, plaats voor een vreugdevol gevoel van zijn. Niets ontbreekt, alles is goed zoals het zich voordoet. In de 30 lessen van de jaartraining Vreugde van Zijn experimenteren we – ondersteund door Kum Nye oefeningen, meditaties en visualisaties – met verschillende manieren om toegang te krijgen tot een gevoel van heel en compleet zijn.

Deze jaartraining is voor gevorderden, gebaseerd op het boek Kum Nye – De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn. Dit is het tweede boek in de serie over Kum Nye. Het gaat dieper in op onze hele belichaming, met speciale aandacht voor de rol van adem, het belang van directe zintuiglijke ervaringen en de werking van de geest.

Een fundament van vreugde voor ons leven

Tijdens de lessen in de Kum Nye jaartraining Vreugde van Zijn gaan we verder dan de puur fysieke aspecten van ontspanning. Via Kum Nye oefeningen zullen we steeds meer de directe vreugdevolle, wakkere smaak van meditatie gaan ervaren. Zodra we eenmaal die intense, energieke staat van zijn ervaren, weten we dat die ons thuis kan brengen naar het hart van ons wezen. We ontwikkelen zelfvertrouwen dat gebaseerd is op zelfkennis en leggen een fundament van vreugde dat ons tot steun kan zijn in ons leven. Wij leren wat het is om compleet te zijn in onszelf: wij ontdekken wat het betekent om gewoonweg te ZIJN.

Schrijf je in voor de Kum Nye Jaartraining Vreugde van Zijn

  • 10 september 2024 t/m 16 mei 2025
  • 30 lessen
  • Elke dinsdagavond 20:00 – 21:00
  • Online via Zoom
  • Kosten 30 lessen: € 405 of 9 x € 45
  • Kosten jaartraining plus 6 meditatieworkshops en passe-partout voor de Dagstart: € 585 of 9 x € 65
  • 1e les is gratis proefles

Om je beoefening te versterken, kun je de lessen van de jaartraining aanvullen met de Dagstart en 6 themaworkshops meditatie.

Twijfel je nog of de jaartraining Vreugde van Zijn iets voor je is, doe dan mee met een gratis proefles.


Begeleiding

Inge Barmentlo is opgeleid tot westers socioloog en organisatie deskundige aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkt voor de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid als expert gericht op het verbeteren van gezondheidszorg in Afrika. Inge kwam in 1995 in contact met Kum Nye yoga en het Nyingma Centrum in Amsterdam. Ze geeft verschillende Kum Nye jaartrainingen en is betrokken bij de opleiding tot Kum Nye basistrainer. Ook heeft ze vanuit MindingWork trainingen Skillful Means verzorgd voor het project “In Verbinding” van de Politie Rotterdam en Oost Nederland.

Ton van der Scheer geeft al sinds 2013 Kum Nye les in Leiden en op het Nyingma Centrum in Amsterdam. In 2016 en 2017 volgde hij bij Arnaud Maitland teachertrainingen voor Kum Nye Ontspannen, Joy of Being en Kum Nye Dancing. Mede hierdoor heeft hij de laatste jaren extra aandacht voor de expressievere ‘gebaren’ van Kum Nye Dance. Ton studeerde Middeleeuwse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkt in het dagelijks leven als journalist bij een tuinbouwvakblad.


Praktische informatie

Voor wie is deze jaartraining geschikt?

De lessen zijn toegankelijk voor studenten met minimaal twee jaar ervaring met Kum Nye Tibetaanse yoga of vergelijkbare ondergrond. Ook aanbevolen voor studenten met een basis in meditatie.

Werkvormen

In deze jaartraining werken we met oefeningen uit het eerste Kum Nye boek (Kum Nye Ontspanning). De focus ligt niettemin op oefeningen uit het boek Kum Nye – De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn. Daarbij hebben we specifieke aandacht voor de zintuigen, de adem en de rol van de geest. 

De oefeningen worden aangevuld met geleide meditaties en zelfobservatie-oefeningen om door de week zelf mee te werken

Literatuur

Tweede Kum Nye boek van Tarthang Tulku
.

Opbouw van de Kum Nye jaartraining Vreugde van Zijn

Deel I: De werkbasis

Remedies tegen rusteloosheid

In ons dagelijks leven zijn we voortdurend op zoek zijn naar vervulling buiten onszelf, bijvoorbeeld in relaties, activiteiten en via het vergaren van bezittingen. Hoe kunnen we dit rusteloze gevoel kalmeren, zodat we leren gewoon simpelweg te ‘zijn’?

Les 1: Voedende gevoelens intensiveren
Les 2: Ons hele wezen van energie voorzien

Geboorte van het geconditioneerde zelf

Onze jonge jaren vormen ons en bepalen onze reacties in het heden. Vroeger, toen we klein waren, hadden we geen andere mogelijkheid dan te reageren zoals we deden, want we wilden erbij horen. Maar hoe zit dat nu we volwassen zijn? Kunnen we deze conditioneringen verzachten zodat er meer ruimte voor vreugde, plezier en heelheid ontstaat? En kunnen we met een volwassen bewustzijn opnieuw de openheid van onze kindertijd ervaren?

Les 3: Ons lichaam als bron van genoegen en vervulling
Les 4: Het ontwarren van knopen en blokkades in ons lichaam
Les 5: De helende kracht van vreugdevolle herinneringen

Remedies tegen ongemak en onzekerheid

Bepaalde soorten sensaties, gedachten en verlangens die gedurende de dag opkomen, hebben de neiging om een gevoel van ongemak en onzekerheid te produceren. Hoe kunnen we deze gevoelens verlichten zodat we ons meer thuis gaan voelen in onszelf?

Les 6: Een soepeler en gladder innerlijk landschap
Les 7: Wakkere aanwezigheid door directe verbinding met beweging
Les 8: Het creëren van een nieuw thuis van gevoelens

Remedies tegen terughoudendheid en weerstand

Hoe vaak gebeurt het niet dat we iets willen bereiken, maar ons geblokkeerd voelen door een gevoel van terughoudendheid dat we niet helemaal begrijpen? Vaak hebben we geen idee waarom er weerstand is en kunnen we die ook niet oplossen door er over na te denken. Maar hoe verminderen we deze beperkende ervaringen dan wel?

Les 9: Het samenbrengen van spanningen en de energie van adem
Les 10: Doe het gewoon nu!
Les 11: Het herinneren van schoonheid en vreugdevolle ervaringen in ons hart

Deel II: Adem

Remedies tegen bezorgdheid, nervositeit en benauwende gevoelens

De meeste van ons zijn het er waarschijnlijk over eens dat nerveuze spanning, agitatie en bezorgdheid signalen zijn dat ons lichaamssysteem niet stabiel en in balans is waardoor onze energie niet circuleert op een gelijkmatige en evenwichtige manier. Hoe kunnen we hiermee omgaan zodat we ons kalmer en meer in evenwicht zullen voelen?

Les 11: Fundamentele mindfulness van adem
Les 12: Aanwezig zijn door middel van adem
Les 12: Het reguleren van het ritme en het tempo van onze ademhaling
Les 13: Het laten samensmelten van gevoelens, adem en de stroom van gedachten

Deel III: Zintuigen en perceptie

Remedies tegen het ons ongelukkig voelen

Iedereen wil gelukkig zijn maar weinigen weten hoe ze dit zelfstandig van binnenuit kunnen genereren. Hoe kunnen we ons hart openen en meer gevoelens van geluk binnenlaten?

Les 14: Het ontwikkelen van een positieve oriëntatie
Les 15: Vraag onze zintuigen en geest om meer geluk en innerlijke tevredenheid

Remedies tegen het ervaren van tijdsdruk

Het merendeel van de tijd lijken we niet volledig de leiding over ons leven te hebben. We raken gefrustreerd door eindeloze verplichtingen, druk en stressvolle omstandigheden. Het is echter niet te laat om ruimte te creëren in ons overladen en stressvolle leven, zodat we meer ‘controle’ krijgen over onze tijd en ons leven.

Les 16: Geef geest tijd om te ‘zijn’
Les 17: Verander het programma
Les 18: De kracht van stilte (stilheid)

Remedies tegen niet ‘aanwezig’ zijn en niet ‘in zijn’

Vaak zijn we in ons leven niet volledig aanwezig en verliezen we ons in gedachten en zorgen. Hierdoor ontgaat ons vaak de rijkdom van onze directe zintuigelijke ervaringen. Onze zintuigen openen deuren naar de wereld om ons heen. Volledig afgestemd op het huidige moment, nodigen ze ons uit om te participeren in een wereld vol ritmes van licht, kleur, structuur, vorm, geur, smaak en geluid, altijd in verandering, altijd nieuw, een onafgebroken viering van het leven.

Les 19: Onze zintuigen naar binnen en naar buiten openen
Les 20: De zintuigelijke ervaring naar ons toe laten komen
Les 21: Het afstemmen van de adem
Les 22: Maak van aanwezig-zijn niet je doel
Les 23: Aanwezig-zijn in ons hele lichaam
Les 24: Concentratie

Woorden verwarren met ervaring

Voor bijna iedereen zijn herkenning en betekenis hecht met elkaar versmolten. Wanneer we een vorm herkennen als een bloem, is de betekenis (bloem) er onmiddellijk. Er is geen twijfel aan: dit is een echte bloem. Ons vertrouwen op taal heeft echter de neiging om de essentie uit onze ervaring weg te halen. We realiseren ons wellicht niet hoe gemakkelijk we woorden in de plaats stellen van directe rijke ervaring en ons vermogen om de levende kwaliteit van de ervaring zelf aan te raken.

Les 25: Laat woorden weg: blijf bij direct ervaren
Les 26: De neiging tot labelen ontspannen: het verwelkomen van gevoelstonen
Les 27: De kracht van overgave

Deel IV: De geest masseren

Manieren om onze concept-gebonden en dualistische geest te bevrijden

Bij het beoefenen van Kum Nye streven we ernaar de behoefte aan sturing in balans te brengen met de openheid die noodzakelijk is om gevoelens van vreugde, plezier, balans en gelukzaligheid te ervaren, zonder onszelf intellectueel te instrueren of bevelen daartoe te geven. Onze conceptuele activiteit en dualistische geest beperkt echter de vrije beweging van gevoel die als een diepe stroom door ons heen vloeit en ons ondersteunt tijdens alle soorten ervaring. Deze stroom is het sap, de rijke nectar van het leven zelf, de bron van zingeving en van alle positieve kwaliteiten. Dit is het soort genieten waar Kum Nye voor kan zorgen. Hoe kunnen we onze concept-gebonden geest meer ontspannen zodat we de rijke stroom van het leven zelf direct kunnen ervaren?

Les 28: Het creëren en cultiveren van innerlijke ruimte
Les 29: Het versmelten met het stille veld van de geest
Les 30: Vriendschap sluiten met onze geest