Meditatie in actie | Workshop meditatie | 26 apr ’25

Live & online workshop van 3 uur

Je hebt het ‘formele’ mediteren, het stilzitten op je kussentje, maar mediteren is meer dan dat. Het is óók de basis voor gewaarzijn in alle aspecten van het leven. Het is belangrijk om een brug te slaan tussen ‘formele’ meditatie en de inzicht die je hieruit verkrijgt en deze ook toe te gaan passen in je werk, je gezin en je relaties.

Het Tibetaans Boeddhisme heeft hier een handvat voor: de Vier Onmetelijke Kwaliteiten: Gelijkmoedigheid, Liefdevolle vriendelijkheid, Mededogen en Vreugde. We onderzoeken deze vier kwaliteiten en hoe we ze toe kunnen passen als ‘informele’ meditatie, als meditatie in actie.

Een scherpe, levendige oplettendheid bij al je dagelijkse activiteiten – niet alleen gedurende perioden van formele meditatie – zal je helpen je potentieel te ontwikkelen. Van alles wat zich voordoet kun je leren.
Uit Verborgen Vrijheid blz. 10-11 door Tarthang Tulku

Begeleiding: Iris van den Ende en staf

Iris van der Ende volgt al een aantal jaar cursussen bij het Nyingma Centrum Nederland. Waar mediteren vanuit haar jeugd een rare bijklank had, gaf het haar al snel een nieuw gevoel doordat het je op een andere manier leert kijken naar wat je meemaakt. Inmiddels is het voor Iris uitgegroeid tot iets heel dierbaars naast haar werk als theatermaker en harpdocent in het dagelijks leven.

Kosten: € 35,-. Nyingma cursisten betalen € 25,-.


Themaworkshops meditatie

Deze workshop maakt deel uit van een serie van 6 Themaworkshops meditatie.

De workshops kennen een inhoudelijke opbouw, zodat je je meditatie steeds verder verdiept, maar ze kunnen ook prima los van elkaar gevolgd worden.

Praktische informatie

Duur van de workshops
De workshops zijn altijd van 10.00 – 13.00 uur

Voor wie zijn de workshops geschikt?
Deelname staat open voor iedereen, zowel beginners als gevorderden.

Werkvormen
De workshop begint met een korte inleiding op het thema. Verder werken we met begeleide zit- en loopmeditatie, visualisatie, Kum Nye- en mindfulness-oefeningen en mantra.

In de loop van de workshop krijg je de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en om eventuele vragen te stellen.

Halverwege de workshop is er een stille pauze van circa 20 minuten, zodat je een kopje thee kunt drinken met wat lekkers.

Hoe bereid ik me voor?
Draag in de workshop bij voorkeur comfortabele, loszittende kleding. Een notitieboekje en pen kunnen handig zijn om eventuele inzichten op te tekenen.