Onderzoeken van het ‘zelf’

Boeddhistische studie en beoefening – Jaartraining IV

In deze jaartraining maak je kennis met het hart van de Boeddha’s visie op ‘ervaring’ en ga je deze herkennen in je eigen, dagelijkse leven.

De leringen van de Boeddha – zijn visie op lijden en de oplossing voor onze frustraties – hebben alle gemeen dat ze een focus hebben op de mind, de geest.

Ons echte welzijn hangt af van de geest. De kracht van de geest is onmiskenbaar: je geest kan zijn als een vriend die je helpt en steunt, of als vijand die simpele ervaringen verandert in frustraties. De belangrijkste stap op het pad naar innerlijke vrijheid is te beseffen dat het begrijpen van je eigen geest de basis is voor dit pad.

We kunnen leren erop te vertrouwen dat we al de kennis en ervaring bezitten, die nodig is om onze houding en actie met elkaar te verbinden. Die kennis en ervaring stellen ons in staat om contact te maken met de Dharma-leringen en ze te integreren in ons leven.

Hierop doet de uitdagende inhoud van deze jaartraining een beroep: we gaan het ‘denkbeeldige zelf’ onderzoeken aan de hand van de zogeheten Abhidharma analyse. We leggen onze aannames en overtuigingen onder de loep, voelen ons vaste geloof in een ‘zelf’ aan de tand en onderzoeken de gevolgen daarvan voor de manier waarop we de dingen ervaren.

Voor wie is deze jaartraining bedoeld?

Deze jaartraining is bedoeld voor studenten die de Jaartraining III ‘Taking Responsibility for Mind’ hebben gevolgd of andere gevorderde Nyingma studenten, na overleg met de docent.

Werkvormen

De lessen leggen steeds een accent op het ervaren via zelfobservatie, contemplatie, meditatie, en beoefening thuis en in het dagelijks leven.

Begeleiding: Ans Vos

Literatuur

We maken gebruik van (meestal vertaalde) teksten uit de volgende Dharmaboeken van Tarthang Tulku:

  • Ways of Enlightenment
  • Path of Heroes
  • Practices on the Buddhist Path

Deze titels zijn verkrijgbaar in de Lotus Design Winkel

Ook lezen we teksten uit:

Programma

  • 31 lessen
  • donderdagavond van 18.30 – 20.00 uur
  • 5 september 2019 t/m 14 mei 2020

Kosten: € 405 of 9 x € 45 p/m 

Print Friendly, PDF & Email