Planting Seeds of Healing

Voor het Planting Seeds of Healing project worden in 2020 tsatsa's begraven in dit dorp in de Amazone

Doel van het Planting Seeds of Healing project is om de aarde te helen.

Om de aarde te helen worden tsatsa’s begraven op plekken met veel leed.

Tsatsa’s zijn kleine stupa’s, gemaakt van klei en bedekt met goud. Een groep vrijwilligers maakt deze tsatsa’s zelf in ons centrum. In de Tibetaans boeddhistische traditie worden aan deze tsatsa’s helende krachten toegekend, wanneer ze een speciale ceremonie hebben ondergaan: een ‘empowerment’.

Tsatsa symbool van verlichting - Nyingma Centrum Nederland
Tsatsa, symbool van verlichting

De afgelopen jaren hebben we tsatsa’s begraven in Duitsland, op de plek van concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen, en in Israël- Palestina.

Dorp in Xingu reservaat, Amazone

Volgend jaar gaan we samen met de twee Nyingma Centra in Brazilië tsatsa’s begraven in het Amazonegebied. Zowel de natuur als de lokale volkeren van de Amazone staan onder enorme druk.

Leden van het Nyingma Centrum in São Paulo hebben contact gemaakt met een lokale, inheemse gemeenschap die positief staat ten opzichte van het project. Vertegenwoordigers van Nyingma São Paulo hebben vorig jaar de gemeenschap bezocht. Onder leiding van de lokale sjamaan zijn toen, in een gemeenschappelijke ceremonie, de eerste tsatsa’s begraven. Op de plek van elke tsatsa is ook een boom geplant.

Wilt u het project steunen? Dat kan, door een tsatsa (of deel daarvan) te doneren.

De opbrengst van de tsatsa’s is bestemd voor het Yeshe De project, dat als doel heeft het Tibetaanse erfgoed in Azië te bewaren. Op deze manier wordt een verbinding gemaakt tussen plekken en culturen op deze aarde die onder druk staan.