Werken met wijsheid

Skillful means – Jaartraining III

Hoe werk je samen met jezelf en met anderen? En hoe kun je in je werk openen voor een diepere wijsheid?

In deze jaartraining onderzoek je de werking van je geest in actie. Dat doe je ervaringsgewijs en in vernieuwende interpersoonlijke oefeningen. Er ontstaat een natuurlijk inzicht dat direct doorwerkt in je dagelijks leven.

De jaartraining bestaat uit twee cursussen, ‘Goed – samen – werken’ en ‘Werken met inzicht’, die je ook los van elkaar kunt volgen.

Cursus ‘Goed – samen – werken’

In het samenwerken met anderen stuiten we vaak op moeilijkheden. Hoe komt dat? Je krijgt inzicht in de oorzaken hiervan. We onderzoeken stap voor stap hoe we oprecht kunnen leren samenwerken, vanuit relaties van respect en eenvoudige goedheid.

Cursus ‘Werken met inzicht’

Actief zijn in onze moderne maatschappij betekent goed werken met kennis.

Deze praktische cursus helpt ons in contact te komen met de wortels van onze kennis. We onderzoeken ons gedachtenproces ervaringsgewijs en verbeteren ons denken door onze zintuigen erbij te betrekken.

We leren ervaringsgewijs gemakkelijk hoe we productief en creatief kunnen denken. Met behulp van interpersoonlijke oefeningen, ontdekken we vormen van meditatieve concentratie die onze mentale bronnen volledig betrekken. Zo wordt alles wat we doen door kennis verlicht.

Voor wie is deze jaartraining geschikt?

Je kunt deelnemen aan deze jaartraining of de losse cursussen als je eerder cursussen uit ‘Een betekenisvol leven activeren’ (Jaartraining Skillful Means II) hebt gevolgd of als je een flinke dosis ervaring hebt met meditatie en zelfobservatie.

Werkvormen

Het bijzondere van deze training is dat veel oefeningen plaatsvinden door middel van vernieuwende interpersoonlijke oefeningen met de andere deelnemers. Daardoor help je elkaar om je te bevrijden van veel onnodige mentale belasting. Je leert natuurlijke kwaliteiten activeren die je helpen je doelen te bereiken.

Door de ervaringen in de oefeningen krijg je inzicht in hoe je geest werkt. Het inzicht wordt vergroot door uitwisseling en discussie. Je ontwikkelt een meer directe en intieme verbinding met jezelf en anderen.

Elke week krijg je ook opdrachten waarmee je in je dagelijks leven oefent.

De workshop ‘Open communicatie’ op zaterdag van maakt deel uit van de jaartraining.

Wat neem ik mee?

Neem een pen en schrift mee, zodat je je ervaringen en reflecties kunt opschrijven en nalezen. Als je in het schrift ook je huiswerk bijhoudt, maak je een document waarin je je eigen ontwikkeling kunt teruglezen.

Begeleiding: Ineke Smits

Literatuur

We gebruiken in de lessen teksten uit twee boeken van Tarthang Tulku:

“Wanneer we ontspannen en ons openstellen voor onszelf en anderen, wanneer we niet langer proberen onszelf en onze ideeën te beschermen, wanneer we ons kalm en meditatief tot de wereld om ons heen verhouden, merken we dat we onze ideeën op heldere wijze kunnen communiceren, en worden de doelen die we onszelf gesteld hebben vanzelf werkelijkheid. We zijn afgestemd op de wereld en de wereld is afgestemd op ons.”

Tarthang Tulku in Skillful Means p. 141

Programma jaartraining ‘Werken met wijsheid’

  • 23 lessen en 1 workshop
  • maandagavond 19.00 – 20.30 uur
  • 9 september 2019 – 22 juni 2020

Workshop:

  • zaterdag 16 november, 10.00-16.45 uur, incl. lunch

Kosten jaartraining: € 275,-

De jaartraining bestaat uit twee cursussen, die je ook los van elkaar kunt volgen:

  • Cursus ‘Goed – samen – werken’
  • 9 september t/m 25 november 2019
  • Kosten: 10 lessen incl workshop €145
  • Cursus ‘Werken met inzicht’
  • 2 maart t/m 22 juni 2020
  • Kosten: 13 lessen €155

Cursus ‘Goed – samen – werken’

incl workshop ‘Open communicatie’
op zaterdag 16 november van 10.00-16.45 uur, incl lunch

Print Friendly, PDF & Email