Cursus – Caring voor emoties

Emotionele patronen herkennen, veranderen en transformeren

In het hele boek Caring kun je lezen over het lijden dat verbonden is met emoties en negatieve gewoontepatronen. In deze cursus leer je om je emotionele patronen te herkennen, te veranderen en te transformeren. Dit is een hele uitdaging, en we hebben er de zorgzame kwaliteiten voor nodig van ons hart: respect en zelfrespect, vergeving en moed.

De inspirerende visie dat iedereen het zaadje van caring al in zich heeft is het uitgangspunt. Op je pad van caring maak je gebruik van zorgzame aandacht en oplettendheid om de oorzaken en omstandigheden van emotionaliteit te ontdekken. En vervolgens leer je manieren van caring om die emotionaliteit te helen.

Deze cursus van 14 lessen heeft een ervaringsgerichte manier van werken. We maken gebruik van begeleide meditaties, Kum Nye-oefeningen en interactieve reflectie-oefeningen gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven.


Begeleiding

Guda van der Lee | docent Tibetaanse taal en Caring bij Nyingma Centrum Nederland

Guda van der Lee is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker in de Fysische geografie en Bodemkunde en was werkzaam op de Universiteit van Amsterdam en bij Delft Hydraulics. In 2004 maakte ze de overstap naar het Montessorionderwijs en heeft vervolgens als kleuterleerkracht gewerkt tot ze in 2012 de gelegenheid kreeg om op het Nyingma Centrum te gaan werken bij Uitgeverij Dharma. Sinds 2017 woont Guda in Noorwegen waar ze online lessen geeft in Caring en Tibetaans en ook nog steeds actief is voor de uitgeverij.

“Hoe meer je verantwoordelijkheid neemt voor je gevoelens en emoties en met ze werkt – niet alleen af en toe, maar van moment tot moment, in alle situaties – hoe evenwichtiger en gezonder je je zult voelen. Uiteindelijk zal een emotie, nadat hij opkomt, maar kort hoeven te duren en word je bijna onmiddellijk wakker. Je wordt als een danseres die al jaren oefent: hoewel je misschien struikelt en valt, kan je zó snel je evenwicht hervinden dat elke beweging een integraal onderdeel van de dans lijkt te zijn.”
– Tarthang Tulku in Verborgen vrijheid

Praktische informatie

Voor wie?

Als je de cursus Caring voor emoties los wilt volgen is ervaring met een eerdere cursus caring of met yoga of meditatie wenselijk.

Literatuur

De cursus Caring voor emoties is gebaseerd op het boek Caring van Tarthang Tulku. Caring is in Nederlandse vertaling te koop in onze Lotus Design Winkel.

Aanschaf van het boek is noodzakelijk.

Vervolgcursus

Caring voor emoties is de tweede cursus van de jaartraining Caring ontwikkelen uit het Caring-programma. Na deze cursus ben je van harte welkom om door te stromen in de andere cursussen, bijvoorbeeld cursus Caring vanuit het hart.

“Caring kan vastgeroeste negatieve patronen helpen losmaken en oplossen.”
– Tarthang Tulku in Caring