Caring ontwikkelen | Online

Caring – Jaartraining I

In de jaartraining Caring ontwikkelen ontdek je hoe zorgzaamheid voor jezelf de basis is voor een gezond en vreugdevol leven.

De kracht van zorgzaamheid

Caring ontwikkelen is gebaseerd op het boek Caring; Over de kracht van zorgzaamheid. Het is een nieuwe jaartraining, bestaande uit drie cursussen die elk ook los te volgen zijn.

De wens dat we zorgzamer zijn voor onszelf, was voor Tarthang Tulku een van de redenen waarom hij het boek Caring heeft geschreven.

De jaartraining Caring bestaat uit 34 wekelijkse online lessen op woensdagmorgen, gecombineerd met een passepartout voor het online programma Dagstart en negen maandelijkse workshops Kum Nye Tibetaanse Yoga.

Wie alleen de wekelijkse lessen wil volgen kan zich per trimester daarvoor inschrijven.

Alle lessen in deze nieuwe jaartraining zijn ervaringsgericht en zowel je dagelijks leven als het boek Caring zijn belangrijke bronnen van inzicht.


Begeleiding

Guda van der Lee | docent Tibetaanse taal en Caring bij Nyingma Centrum Nederland

Guda van der Lee is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker in de Fysische geografie en Bodemkunde en was werkzaam op de Universiteit van Amsterdam en bij Delft Hydraulics. In 2004 maakte ze de overstap naar het Montessorionderwijs en heeft vervolgens als kleuterleerkracht gewerkt tot ze in 2012 de gelegenheid kreeg om op het Nyingma Centrum te gaan werken bij Uitgeverij Dharma. Sinds 2017 woont Guda in Noorwegen waar ze online lessen geeft in Caring en Tibetaans en ook nog steeds actief is voor de uitgeverij.


Opbouw van de jaartraining Caring ontwikkelen

De onderdelen zijn ook los als cursus te volgen

Cursus I – Caring voor jezelf

Met zorg komen lichaam en geest, hart en hoofd, in evenwicht.
– Tarthang Tulku in Caring

In deze cursus van 12 lessen ontdek je een nieuwe manier van zorgen voor jezelf waarbij je op een vriendelijke en ondersteunende manier met jezelf omgaat. Leren om echt voor jezelf te zorgen brengt het beste in je naar boven; het verandert hoe je voor je omgeving zorgt, en het inspireert andere mensen om ook zorgzaam te zijn.

Tussen de lessen door oefen je met zorg voor jezelf in alledaagse situaties, met alle stress of frustratie die je hierin tegenkomt. Gaandeweg zul je merken dat er meer vreugde, balans en zorgzaamheid in je leven komt.

De cursus heeft een ervaringsgerichte manier van werken. We maken gebruik van begeleide meditaties, Kum Nye-oefeningen en interactieve reflectie-oefeningen gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven.


Cursus II – Caring voor emoties

Om zorg in de wereld te brengen moet je om jezelf geven.
Je moet jezelf de kunst aanleren
om vrede en rust te brengen in hart en geest.
– Tarthang Tulku in Caring

In het hele boek Caring kun je lezen over het lijden dat verbonden is met emoties en negatieve gewoontepatronen. In deze cursus leer je om je emotionele patronen te herkennen, te veranderen en te transformeren. Dit is een hele uitdaging, en we hebben er de zorgzame kwaliteiten voor nodig van ons hart: respect en zelfrespect, vergeving en moed. De inspirerende visie dat iedereen het zaadje van caring al in zich heeft is het uitgangspunt. Op je pad van caring maak je gebruik van zorgzame aandacht en oplettendheid om de oorzaken en omstandigheden van emotionaliteit te ontdekken. En vervolgens leer je manieren van caring om die emotionaliteit te helen.

Deze cursus van 14 lessen heeft een ervaringsgerichte manier van werken. We maken gebruik van begeleide meditaties, Kum Nye-oefeningen en interactieve reflectie-oefeningen gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven.

Voor wie?

Als je de cursus Caring voor emoties los wilt volgen is ervaring met een eerdere cursus caring of met yoga of meditatie wenselijk.


Cursus III Caring vanuit het hart


Het pad van caring opent zich als we onszelf toestaan oprechte vriendschap en empathie te voelen, voor onszelf en anderen.
– Tarthang Tulku in Caring


In deze cursus van 6 lessen onderzoek je de kwaliteiten van caring die al in jezelf aanwezig zijn. Deze kwaliteiten – respect en zelfrespect, onvoorwaardelijke vriendschap en vergeving – openen je hart voor een diepe waardering van je innerlijke wezen. Ze helpen je om goed voor jezelf te blijven zorgen onder moeilijke omstandigheden. Door caring te ontwikkelen, zie je nieuwe mogelijkheden ontstaan voor vreugde, gezondheid en zingeving. In de lessen werken we met begeleide meditatie, interactieve reflectie en Kum Nye Tibetaanse yoga en zelfmassage.


Praktische informatie

Voor wie?

Deze jaartraining is open voor iedereen. Je kunt de cursussen ook heel goed voor de tweede of derde keer doen, ze geven dan een enorme verdieping.

Literatuur

De jaartraining Caring ontwikkelen is gebaseerd op het boek Caring van Tarthang Tulku. Caring is in Nederlandse vertaling te koop in onze Lotus Design Winkel.

Aanschaf van het boek is noodzakelijk voor zowel de jaartraining als de individuele cursussen.