Cursus Kum Nye Werkt | Online

Kum Nye werkt verder

De cursus “Kum Nye Werkt” is het tweede semester van de gelijknamige jaartraining. In dit programma komen de Kum Nye boeken en het boek Skillful Means van Tarthang Tulku samen.

De cursus bouwt voort op het eerste semester van de jaartraining voor gevorderde Kum Nye beoefenaars. Instromen is mogelijk indien je ruimte ervaring hebt met Kum Nye yoga. In de lessen worden thema’s uit Skillful Means benaderd aan de hand van Kum Nye oefeningen uit alle drie de boeken. Daarmee is het een programma voor de echte Kum Nye liefhebber!

Als we spirituele beoefening en werk combineren, zullen we vooruitgang ervaren in beide richtingen. Dit is geen verstandshuwelijk, maar een verbintenis die ons kan helpen onze levensbestemming te vervullen. Succes op het ene gebied gaat samen met succes op het andere, want de kennis die essentieel is voor beide is één en dezelfde. Als we beide paden tegelijk bewandelen, kunnen we die kennis tot bloei laten komen”.
– Mastering successful work.

Programma Cursus Kum Nye Werkt

De veelheid aan dagelijkse bezigheden die we allemaal hebben, beïnvloeden ons welzijn in al haar facetten. Ze brengen ons soms vreugde en voldoening, maar soms ook stress en ongemak. Inzichten uit het Tibetaans boeddhisme kunnen je helpen om balans en betekenis te vinden in wat je doet. Het programma ‘Kum Nye Werkt’ combineert daartoe de studievelden van Kum Nye yoga en Skillful Means.

Centraal in het programma Kum Nye Werkt staat het leren om vaardig te handelen in alle situaties die zich in je leven en werk voordoen. Van nature zijn we creatief en ook via werk kun je voortdurend meer enthousiasme en creativiteit opwekken. Hiermee stimuleer je een doorlopend proces van vreugde – in jezelf en in de wereld om je heen.

Iedere les is gebaseerd op een thema uit het Skillful means boek. In het eerste semester lag de nadruk op ontspanning, plezier en concentratie in je werk. In de cursus vanaf januari kijken we naar hoe je tijd, weerstand, competitie en verantwoordelijkheid in je werk kan transformeren in diepe voldoening. Hierbij gebruiken we Kum Nye oefeningen uit alle drie de boeken, aangevuld met meditatie en visualisaties. Skillful Means geeft dus de onderwerpen voor de Kum Nye die we in de lessen samen doen.


Schrijf je in voor de cursus Kum Nye Werkt

 • 9 januari 2024 – 21 mei 2024
 • elke dinsdagavond 20:00 – 21:30 (behalve op 20 februari en 30 april)
 • Online via Zoom
 • 17 lessen
 • Kosten: € 185


Praktische informatie Kum Nye Werkt

Wanneer en waar

De cursus “Kum Nye werkt” is het tweede semester van de jaartraining, gestart in september 2023. Het tweede semester loopt van 9 januari tot 21 mei 2024.

De lessen worden online via Zoom gegeven op dinsdagavond tussen 20:00 – 21:30 uur.

Voor wie?

Kum Nye werkt is een programma voor gevorderde Kum Nye beoefenaars. Om deel te nemen aan deze cursus is ervaring met Kum Nye yoga daarom vereist. Kennis van Skillful Means is welkom.

Docenten

Ton van der Scheer geeft al sinds 2013 Kum Nye les in Leiden en op het Nyingma Centrum in Amsterdam. In 2016 en 2017 volgde hij bij Arnaud Maitland teachertrainingen voor Kum Nye Ontspannen, Joy of Being en Kum Nye Dancing. Mede hierdoor heeft hij de laatste jaren extra aandacht voor de expressievere ‘gebaren’ van Kum Nye Dance. Ton studeerde Middeleeuwse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkt in het dagelijks leven als journalist bij een tuinbouwvakblad.

Inge Barmentlo is opgeleid tot westers socioloog en organisatie deskundige aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze werkt voor de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid als expert gericht op het verbeteren van gezondheidszorg in Afrika. Inge kwam in 1995 in contact met Kum Nye yoga en het Nyingma Centrum in Amsterdam. Ze geeft verschillende Kum Nye jaartrainingen en is betrokken bij de opleiding tot Kum Nye basistrainer. Ook heeft ze vanuit MindingWork trainingen Skillful Means verzorgd voor het project “In Verbinding” van de Politie Rotterdam en Oost Nederland.

Literatuur

De Kum Nye beoefening tijdens deze cursus is gebaseerd op alle drie de boeken van Tarthang Tulku: Kum Nye Ontspanning; Kum Nye De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn en Kum Nye Dancing. De inhoud van het boek Skillful Means bepaalt daarbij voor een groot deel de thema’s van iedere les.


Lesprogramma Cursus Kum Nye Werkt

De rol van tijd

Tijd kan worden gecultiveerd tot onze vriend en helper en zorgt ervoor dat dingen gebeuren. Tijd is de stroom van gebeurtenissen, het ontvouwen van de ervaring en geeft ons de kostbare kans om ons te ontwikkelen en te groeien”.

 • Les 15 – 9 januari: De waarde van tijd
 • Les 16 – 16 januari: Tijd tot vriend maken
 • Les 17 – 23 januari: Werken vanuit je buikcentrum
 • Les 18 – 30 januari: Verandering waarderen

Omgaan met moeilijkheden, vluchtgedrag en weerstand

Als we onze problemen direct onder ogen zien ontdekken we nieuw manieren van zijn. We bouwen kracht en vertrouwen op om moeilijkheden in de toekomst aan te pakken”.

 • Les 19 – 6 februari: Reageren op en doordringen in problemen
 • Les 20 – 13 februari: Doorbreken van herhalende patronen van vermijding
 • Les 21 – 27 februari: Werken met weerstand in onszelf en anderen: de kwaliteit van loslaten

Omgaan met oppervlakkigheid, manipulatie en competitie

We kunnen de oppervlakkigheid die we vaak inbrengen in ons werk en andere bezigheden uitdagen door ons gewaarzijn te ontwikkelen. Wanneer we werk gaan zien als een bron van groei en creativiteit, vinden we een stromende energie die ons verder voert naar elk gekozen doel”.

 • Les 22 – 5 maart: Luister naar je hart: tot onder de oppervlakte doordringen
 • Les 23 – 12 maart: Eerlijkheid als tegengif voor manipulatie
 • Les 24 – 19 maart: Coöperatieve competitie

Het belang van delen

Wanneer we ons inzetten voor anderen, groeien onze positieve gevoelens en verspreiden ze zich: anderen reageren daarop met hun liefde. De rijkdom van deze gedeelde ervaring verhoogt overal de kwaliteit van leven: we ontwikkelen de kracht om vaardig om te gaan met alles wat zich voordoet”.

 • Les 25 – 26 maart: Onze bezittingen heroverwegen
 • Les 26 – 2 april: Delen en zelfkennis
 • Les 27 – 9 april: Zorgdragen voor open communicatie
 • Les 28 – 16 april: Samenwerking
 • Les 29 – 7 mei: Zorgzame verantwoordelijkheid
 • Les 30 – 14 mei: Bescheidenheid
 • Les 31 – 21 mei: Liefde delen

“Een gezonde geest gaat onverstoord door herinneringen aan het verleden, vrij van angsten in het heden en onbezorgd over projecties van de toekomst, op een frisse en directe manier alle ervaringen aan inclusief de ervaringen en uitdagingen die zich voordoen in ons werk”
– Kum Nye Dancing