Touching the field of stars | Kangyur benefietconcert | 12 nov

Shakuhachi

Benefietconcert voor het Yidzhin Norbu Kangyur project 2023

Matinee met Ab Baars, Hélène Seiyu Codjo en de shakuhachi in de hoofdrol

Nyingma Centrum Nederland zet zich dit najaar in voor een bijzonder project: het herdrukken van een kostbare collectie teksten om alle gesproken woorden van de historische Boeddha breder beschikbaar te maken voor dagelijkse studie door monniken, nonnen, lama’s en toegewijde leken.

Voor deze speciale gelegenheid spelen de gerenommeerde musici Ab Baars en Hélène Seiyu Codjo voor het eerst samen. Tijdens het benefietconcert op zondag 12 november brengen ze een aantal traditionele stukken ten gehore voor twee shakuhachi’s, de traditionele Japanse bamboe fluit. Daarnaast spelen ze ieder solo-composities en improvisaties op shakuhachi, klarinet of tenorsaxofoon, waaronder ‘How else will they touch the field of stars’ (Baars) en ‘Komyô Sessu Wasan’ (Fukuda). Halverwege het programma is er een korte presentatie over het Kangyur project.

Aanmelden en doneren voor het Kangyur benefietconcert

Waar en wanneer

Zondag 12 november 2023 – start om 15.00 uur

Het benefietconcert vindt plaats in Splendor, een muziekclub in hartje Amsterdam. Let op: locatie is dus niet het Nyingma Centrum, maar een professioneel podium niet ver daar vandaan. Hier komt de bijzondere muziek het beste tot haar recht. Het is een matinee-concert, op zondag in de namiddag.

Donaties

De entree voor het benefietconcert is ter keuze aan de bezoeker: €7, €25, €108, €540.

Per bezoeker is een bedrag van € 6,- bestemd voor de onkosten van Splendor, al het overige is bestemd voor het Kangyur project.

Volgens Boeddhistische traditie brengt elke bijdrage aan het verspreiden van de woorden van de Boeddha grote zegeningen met zich mee, voor zowel de bijdrager als zijn naaste omgeving. Ook worden de namen van allen die bijdroegen gereciteerd in Bodh Gaya, India; de plek waar de historische Boeddha de Verlichting bereikte.

Als je niet naar het benefietconcert kunt komen, maar toch wilt doneren voor het Kangyur project dan kan dat via onze fundraisingsite.
Hartelijk dank vast!

De muziek van het Japanse zen-boeddhisme

De shakuhachi

De shakuhachi is een Japanse bamboefluit die traditioneel door Zen-monniken of Komuso werd bespeeld als een vorm van meditatie (suizen). Dit benefietconcert vormt een unieke gelegenheid voor de luisteraar om kennis te maken met de lange en diepe geschiedenis van de shakuhachi, die zo sterk gevormd is door het Zen-Boeddhisme.

Ab Baars

Ab Baars is improvisator, componist en bandleider. Hij speelt tenorsaxofoon, klarinet en sinds 2005 de shakuhachi, een Japanse bamboefluit. Momenteel studeert Ab op het traditionele shakuhachi repertoire, Honkyoku, bij Hélène Seiyu Codjo.

In recensies is Baars’ muziek getypeerd als vrolijk eigenzinnig, maar zeker ook aansprekend en even kleurrijk als verbazingwekkend. Het belichaamt het beste van wat typisch Nederlandse geïmproviseerde muziek te bieden heeft. Hoewel Ab zelden gebruik maakt van herkenbare liedvormen of doorgaande swingritmes, blijft de muziek aanstekelijk, omdat het tot de essentie is uitgekleed en helder wordt gepresenteerd. Misha Mengelberg, nestor van de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek, merkte op: “Ab Baars speelt geen jazz ‘or any other style’ maar ‘Ab-muziek”.

Foto door Geert Vandepoele

Hélène Seiyu Codjo

Hélène Seiyu Codjo is een shakuhachi grootmeester (Dai shihan). Haar Japanse artiesten naam Seiyu 聖 優 (Holy Kindness) heeft zij ontvangen van haar meester Fukuda Teruhisa, Japanse grootmeester en oprichter van de Hijirikai school. Hélène speelt ook eigentijdse muziek, improvisaties en eigen composities. Haar doel is de shakuhachi meer bekend te maken en de mensen mee te nemen in de betoverende klank van deze fluit en de meditatieve kracht ervan.

Hélène heeft twee solo CD’s gemaakt: “African Memories” en “Reflection” met eigen composities en traditionele shakuhachi honkyoku. In Duo Satsuzen, shakuhachi en dwarsfluit, verkent ze de klankkleuren van de dwarsfluit met die van shakuhachi. Sinds 2013 geeft Hélène shakuhachi lessen en concerten in Nederland en Europa. Zij wordt regelmatig uitgenodigd om op te treden tijdens internationale festivals. Meer info via deze link.

Foto door Pierre-Alain Balmer

Yidzhin Norbu Kangyur project 2023

De opbrengsten van dit benefietconcert gaan naar het Yidzhin Norbu Kangyur project 2023. Initiatiefnemer Tarthang Tulku, een lama uit de Tibetaans Boeddhistische Nyingma-school, vraagt de steun van zijn internationale centra voor het herdrukken van duizend collecties van de Yidzhin Norbu Kangyur. Dit is een kostbare collectie teksten die alle gesproken woorden van de historische Boeddha bevat. Tarthang Tulku’s doel is om deze kostbare bronnen breder beschikbaar te maken voor daadwerkelijke dagelijkse studie door individuele monniken, nonnen, lama’s en ook toegewijde leken. De Kangyur is van cruciaal belang voor het behoud en de bloei van de Dharma in de wereld. Meer info en doneren, zie hier.