Cursus Vertrouwen en Toevlucht| LIVE en ONLINE | start 6 sep

De leringen van de Boeddha – de visie op lijden en de oplossing voor onze frustraties – hebben alle gemeen dat ze een focus hebben op de mind, de geest. Je geest kan zijn als een vriend die je helpt en steunt, of als een vijand die simpele ervaringen verandert in frustraties.

De belangrijkste stap op het pad naar innerlijke vrijheid is te beseffen dat dat alleen maar kan door het begrijpen van de geest.

De cursus Vertrouwen en Toevlucht is een vervolg op de jaartraining Onderzoeken van het ‘zelf’. In de lessen ga je verder met het onderzoeken van de eigen geest en de ‘illusie van het zelf’. Als dat ‘zelf’ een illusie is, wat is dan eigenlijk wél betrouwbaar? En wat kan je werkelijk richting en doel geven in je leven? En wat betekent dan het traditionele toevlucht nemen in de Boeddha, de Dharma en de Sangha voor je?

De cursus vormt het eerste deel van de jaartraining Vertrouwen en Toevlucht.

Begeleiding: Ans Vos

Schrijf je in voor de cursus Vertrouwen en Toevlucht:

  • 6 september t/m 6 december 2022
  • Dinsdagavond van 20.15 – 21.45 uur
  • Zowel online via Zoom als live bij Nyingma Centrum Amsterdam
  • 13 lessen
  • Workshop op zaterdag 10 december van 14:00 – 17:00 uur
  • maximaal 20 deelnemers

Kosten: € 165

“May all beings be happy,
and may they be free from suffering.
May they never be separated from joy,
and may their mind rest in peace.”


Programma van de cursus Vertrouwen en Toevlucht

6 september t/m 6 december 2022

In de cursus Vertrouwen en Toevlucht staan we via studie en beoefening stil bij wat nu werkelijk betrouwbaar is als basis voor ons bestaan als mens. Want wat is meestal onze ‘toevlucht’ als we het echt moeilijk hebben? Hoe betrouwbaar is dat?

We doen dat onderzoek aan de hand van de klassieke, zogeheten ‘Vier Gedachten’, vier overwegingen die de mind naar de Dharma kunnen keren: Kostbare gelegenheid van Mens zijn, Vergankelijkheid en Dood, Defecten van Samsara en karma, de wet van oorzaak en gevolg.

Dan gaan we in op wat vertrouwen wel en niet is, op de klassieke soorten vertrouwen volgens de Dharma en op vertrouwen in de overdracht van de Dharma, van Boeddha naar nu. We eindigen met de betekenis en de wijze van het klassieke toevlucht nemen in de Boeddha, de Dharma en de Sangha.

Vanaf januari 2023 kun je aansluitend de cursus De Vier Onmetelijke Kwaliteiten volgen.


Praktische informatie

Voor wie?

Deze cursus Vertrouwen en Toevlucht is toegankelijk voor wie de eerdere jaartraining ‘Onderzoeken van het zelf’ heeft gevolgd. Andere gevorderde studenten zijn welkom in overleg met de docent.

Werkvormen

De lessen bestaan uit oefeningen zoals zelfobservatie, contemplatie en meditatie. Elke les kent ook een korte inleiding met uitwisseling over kernpunten. Ten slotte krijg je wekelijks een oefening mee voor toepassing in je dagelijks leven.

Literatuur

In de lessen maken we gebruik van hoofdstukken uit de volgende boeken van Tarthang Tulku, desgewenst te koop in de Lotus Design Winkel

Hoofdstukken uit Ways of Enlightenment worden uitgereikt in werkvertaling.